‘Dionica Diokija će padati u zaborav, baš kao što je to bio slučaj s Magmom’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2013. u 10:13
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kao i u prva dva dana ovoga tjedna, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuju mršav promet i stagnacija Crobexa jer nema poticajnih vijesti, a nove smjernice investitorima mogao bi dati podatak o potrošnji u listopadu.

Kao i u prva dva dana ovoga tjedna, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuju mršav promet i stagnacija Crobexa jer nema poticajnih vijesti, a nove smjernice investitorima mogao bi dati podatak o potrošnji u listopadu.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,37 posto, na 1.760 bodova, a Crobex10 0,31 posto, na 990 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,7 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego dan prije.

Najviše se trgovalo dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno nešto više od 2 milijuna kuna, uz rast cijene za gotovo 1 posto, na 1.460 kuna.

Milijunski promet imala je i dionica HT-a, a cijena joj je ojačala 0,59 posto, na 172,47 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Lošinjske plovidbe, za 66 posto, na 67,35 kuna, a slijedi dionica Jadranke, sa skokom cijene za 33 posto, na 685 kuna.

Znatnije je, pak, pala cijena dionice Diokija, za gotovo 15 posto, na 5,23 kune.

„Prva dva dana ovoga tjedna trgovanje na domaćem tržištu obilježili su stagnacija Crobexa s negativnim predznakom, uz slabi promet. I danas očekujem slično trgovanje, jer tržište nema poticaja“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, cijena dionica Diokija i dalje snažno oscilira.

„S vremenom, kako će teći stečaj nad tom tvrtkom, ta će dionica padati u zaborav, baš kao što je to bio slučaj s Magmom“, navodi Rinkovec.

Nove smjernice investitorima bi mogao dati podatak o potrošnji.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,5 posto. Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 0,8 do 3,5 posto.

A na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks pali treći dan zaredom jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon naznaka da bi sezona blagdanske potrošnje mogla biti slabija nego lani.

Dow Jones oslabio je 0,59 posto, na 15.914 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 1.795 bodova, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 4.037 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše da bi američki Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere na samom početku iduće godine, prije nego što se očekivalo.

„Nakon dugo vremena na inozemnim burzama dogodio se oštriji pad cijena dionica. Tržište je osjetljivo na svako nagađanje vezano uz monetarnu politiku Feda“, zaključuje Rinkovec.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Jutros sam se oprostio s Diokijem i na 5,30 rekao zbogom.
Sretno svim onima koji su ostali unutra i koji ulaze.

prerano ste izašli, još če biti zapleta.

Jutros sam se oprostio s Diokijem i na 5,30 rekao zbogom.
Sretno svim onima koji su ostali unutra i koji ulaze.

Dionica Diokija će padati u zaborav kao što pada i zaborav 40.000.000,00 (40 miliona) koje je Kukuriku Vlada dala Dina-Turcima.
I nikom ništa.
Pojo Vuk Magare !

Previše je puta gdin. Rinkovec bio u krivu na TK, da bi si uzimao za pravo davati tako rezolutne sudove.

New Report

Close