Dalekovod na korak do predstečajne nagodbe

Autor: Tin Bašić , 12. studeni 2012. u 08:49
Banke su, navodno, imale dogovor o moratoriju, a onda je Zaba iskočila iz dogovora

Neki dioničari smatraju da neće doći do stečaja, no prognoza upućenih je da će se na Dalekovodu ‘lomiti koplja’.

Dalekovod je na korak do pokretanja predstečajne nagodbe. Kako za Poslovni dnevnik tvrde dobro upućeni izvori, Uprava Dalekovoda mogla bi vrlo brzo pokrenuti taj postupak jer im je račun zbog zadužnice blokiran već dva tjedna.

Prema neslužbenim informacijama, potvrđenim kod nekoliko izvora, riječ je o zadužnici Zagrebačke banke teškoj 90 milijuna kuna. No do ove situacije nije trebalo doći, kaže jedan od dioničara Dalekovoda. Prema njegovim riječima, banke su bile dogovorile da neće tražiti naplatu svojih potraživanja i da će nastupiti "standstill" (moratorij naplate potraživanja, op. a.). "Sve je bilo dogovoreno,  a onda je puštena zadužnica", tvrdi naš izvor. Poslali smo upit Zabi i tražili da nam komentiraju dogovor o tom moratoriju s ostalim bankama i puštenu zadužnicu, no to nisu htjeli potvrditi niti demantirani. "Ne možemo komentirati vaša pitanja. Zahvaljujemo na razumijevanju", odgovorili su iz Zabe. Kako kažu naši izvori, Zaba bi tu zadužnicu i blokadu računa mogla koristiti kao pritisak prema Upravi kompanije. Naime, ako čelni ljudi Dalekovoda pokrenu taj postupak, mogu konsolidirati kompaniju. Iako su odredbe zakona o financijskom poslovanju mnogima još nejasne, kaže naš sugovornik, jedno je jasno – predstečajna nagodba znači moratorij, a u postupku koji bi trajao oko 120 dana bili bi odblokirani računi.

U tom razdoblju ne bi bilo moguće pustiti nove zadužnice i ne bi bilo prisilne naplate, što bi dalo vremena Dalekovodu da se digne na noge. No jedan od dioničara Dalekovoda napominje da je u tom slučaju problematično vrijeme do početka postupka nagodbe. "U slučaju da se to oduži, a u međuvremenu Dalekovod počne gubiti poslove, kao što je primjerice Ukrajina za koju je potrebna garancija, ispast će da su banke ovim potezom uništile kompaniju", objašnjava naš izvor. Upozorava kako će primjer Dalekovoda pokazati funkcionira li sustav. Dalekovod bi trebao biti prva velika kompanija koja bi mogla pokrenuti predstečajnu nagodbu, a situacija je vrlo komplicirana. "Dobro je što taj proces traje kratko, a ne da traje godinama kao što su trajali pojedini stečajevi. No loše je to što je u tom procesu uloga dioničara i Nadzornog odbora nikakva. Teoretski, može se dogovoriti nekakav swap (primjerice zamjena potraživanja za dionice), što se mora odobriti na Skupštini, a na kraju to ne prođe. I sve se vraća na početak, a vremena nema", objašnjava nam sugovornik.

Prema posljednjim dostupnim podacima, Dalekovod grupa je u prvih devet mjeseci ove godine imala 1,101 milijardu kuna prihoda (rast od 25%), rashodi su bili 1,102 milijarde (rast od 11%). Gubitak je bio 9,7 milijuna kuna, što je 91 posto manje nego lani. No dugoročne obveze Dalekovoda bile su 726 milijuna kuna, od čega je 582 prema bankama, dok su kratkoročne iznosile čak 1,2 milijarde, od čega je 366 milijuna također prema bankama. U najcrnjem scenariju, ako se vjerovnici ne dogovore i kompanija se ne restrukturira na vrijeme, prijeti pokretanje stečaja. No naš sugovornik smatra da su male šanse da dođe do toga.

Stav uprave

Nije jedino rješenje

U tijeku su pregovori s vjerovnicima o načinu na koji će se riješiti pitanje blokada i nastavka poslovanja. Predstečajna nagodba možda ipak nije jedino rješenje o kojem se razgovara s našim vjerovnicima. No prije konačnog dogovora ne bismo prejudicirali sam postupak i moguće rezultate pregovora, poručuju iz Uprave Dalekovoda.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Mali korak za čovječanstvo….ali velik za Dalekovod!

Pa daj nam vi kolega čepinac-naivac napišite istinu i argumente iz kojih se vidi da nas i Poslovnog obmanjuju. Imate financijsko izvješće pa čitajte tamo, sve lijepo piše brojevima. Samo brojeve treba znati “čitati”… a za to je potrebno i iskustvo i znanje i malo ‘žice’.

Zato prije nego što nastavite laprdati u revijalnom tonu, zapitajte se, možda je Poslovni upravo napravio uslugu objavivši članak i učiniviši kuloarske priče dostupnima široj javnosti. Lp.

Ista stvar se do prije par tjedana desila na Ingri, preslikano…

New Report

Close