Burza gubi još jednu dionicu: Tankerskoj i ostatak Atlantske?

Autor: Jadranka Dozan , 26. svibanj 2024. u 15:02
Za otkup svih preostalih dionica Tankerska je morala osigurati bankarsku garanciju na 40-ak milijuna eura/N. Pavletić/PIXSELL

Zadrani krenuli u novu ponudu otkupa dionica dubrovačkog brodara.

Zadarska Tankerska plovidba u nekoliko je koraka u dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi došla do više od 64% vlasničkog udjela. No, da time nije dosegnut ciljani iznos iz zadarske su kompanije prije nekoliko tjedana potvrdili i objavom da namjeravaju provesti (i) dobrovoljnu ponudu za otkup dionica.

Nova akcija s ciljem dodatnog podebljavanja vlasništva upravo je počela. Nakon što je u srijedu objavljeno odobrenje Hanfe, jučer je na Zagrebačkoj burzi objavljena i ponuda na koju se zainteresirani preostali dioničari mogu odazvati u narednih 28 dana.

Glavninu sadašnjeg udjela Tankerska je stekla najprije kroz jesenas provedenu dokapitalizaciju Atlantske, a potom i kroz javnu ponudu za preuzimanje za koju joj je dokapitalizacijom nastala obveza objave.

U okviru javne ponude stekla je 25% dionica, pojačavši vlasništvo na ukupno 64,1%. U međuvremenu je putem burze stečeno još nešto dionica pa u novu, dobrovoljnu ponudu starta s pozicije 64,5% vlasništva.

U planu istiskivanje

Steknu li se kroz aktualnu ponudu propisani uvjeti za istiskivanje manjinskih dioničara, to će se i učiniti, a Atlantska će postati d.o.o.

Bilbijinih 8,5 posto
Za svaku dionicu Atlantske Tankerska nudi istovjetnu cijenu onoj iz javne ponude početkom godine, a to je 53,60 eura. Budući da je to ujedno i najviša cijena po kojoj je ponuditelj stjecao dionice u proteklih godinu dana, a u međuvremenu se dionicama Atlantske plovidbe na burzi trgovalo po nešto nižim cijenama, oko suglasnosti Hanfe nije bilo nikakvih neizvjesnosti.

Među preostalim dioničarima značajnije količine i dalje drže, primjerice, Igor Bilbija koji je i predsjednik Upravnog odbora Atlantske i koji posjeduje 8,5% dionica. Još je tu i država, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju s 2,25% dionica. Među najvećim dioničarima više od 1% ima još samo tvrtka – Luxima ulaganja.

U okviru ponude navodi se da je cilj ponuditelja “postizanje potpune korporativne kontrole u društvu”. Isto tako, vodstvo Tankerske na čelu s predsjednikom Uprave Mariom Pavićem navodi da nakon ponude za preuzimanje, ako za to budu ispunjene propisane pretpostavke, zadarska kompanija namjerava provesti postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara.

Dakle, dosegne li se tijekom javne ponude 95-postotno vlasništvo, koliko je zakonom predviđeni prag za istiskivanje odnosno isplatu preostalih dioničara, Tankerska to i namjerava učiniti. To bi značilo i povlačenje još jedne dionice sa Zagrebačke burze, a nakon toga uslijedilo bi i preoblikovanje Atlantske plovidbe iz dioničkog društva u d.o.o.

Vezano uz namjere ponuditelja, zadarski brodar navodi i da namjerava glavnoj skupštini Atlantske (koja je sazvana za 28. lipnja) predložiti i izmjene njezina Statuta kojom bi se Upravnom odboru dala ovlast da na razdoblje od najviše pet godina od upisa tih izmjena u sudski registar poveća temeljni kapital (jednkratno ili u nekoliko obroka) izdavanjem novih dionica, i to do iznosa koji ne može prijeći 50% temeljnoga kapitala (tzv. odobreni kapital). Ti planovi zacijelo bi mogli poticajno djelovati na odaziv dioničara u aktualnoj ponudi.

64,5

posto udjel je kojim Tankerska trenutačno raspolaže

Djelatnost se ne mijenja
A obrazlažući planove u vezi s tzv. odobrenim kapitalom, u Tankerskoj ističu i kako to smatraju potrebnim i opravdanim u “cikličkoj industriji kao što je brodarstvo”, kako bi Atlantska “kada i ako se stvori povoljna prilika na tržištu, mogla pravovremeno djelovati i pribaviti adekvatnu razinu kapitala”.

Osim toga, u ponudi se u vezi s namjerama ponuditelja ističe da se razmatra i predlaganje Glavnoj skupštini donošenje odluke o spajanju dionica prema omjeru koji bi bio utvrđen naknadno kao i prateće odluke o izmjenama Statuta.

“Namjera Ponuditelja je da Ciljno društvo nastavi poslovati u okviru svoje djelatnosti. Poslovanje će se nastaviti neizmjenjeno, korištenjem postojećih kapaciteta, a ovisno o mogućnostima i njihovim daljnjim širenjem u cilju ostvarivanja dobrih poslovnih rezultata”, ističe se u ponudi.

Inače, s obzirom na ponuđenu cijenu, za otkup svih preostalih dionica Tankerska je morala osigurati bankarsku garanciju na 40-ak milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close