Alibaba izlazi na burzu, panika u Amazonu i eBayu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2014. u 10:27
Vrijednost Alibabae procijenjuje se na između 120 i 180 milijardi dolara/REUTERS

Kineska kompanija izlistat će dionice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Planirani izlazak na burzu internetskog prodajnog portala Alibaba, mogao bi dobro prodrmati ovaj segment.

Korisnici bi mogli imati koristi, dok se velikim portalima, kao što su Amazon i Ebay proriču teška vremena. "Bojim se da će uspjeti", kaže Kai Hudetz iz Instituta za istraživanje trgovine u Kölnu, a prenosi Deutsche Welle. "Strah proizlazi iz činjenice da vrlo malo znamo o srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji Alibabe", kaže Hudetz. Kompanija koju je 1999. osnovao bivši nastavnik engleskog, dugo je držala u tajnosti plan izlaska na burzu. Analitičari procjenjuju da kompanija vrijedi između 120 i 180 milijardi dolara.

 

170mlrd.

dolara vrijedne robe lani je prodao Alibaba, više nego Amazon i eBay zajedno

Alibaba je lani prodao robe vrijedne više od 170 milijardi dolara, što je više od prodaje Amazona i Ebaya zajedno. Posebna snaga kompanije je u tome što je ona nešto poput Amazona, Ebaya i Paypala u jednom. Alibaba grupa obuhvaća usluge kao što su Taobao, internetska aukcijska kuća, koja je s kineskog tržišta izgurala Ebay. Na stranici Aliexpress.com kupci mogu pronaći robu, slično kao na Amazonu. Ima i servis Alipay, pandan Paypala.Na svojim platformama, Alibaba grupa nudi samo robu trećih osoba. Za razliku od Ebaya, niti prodavač, niti kupac ne plaćaju troškove usluge.

Alibaba se potpuno financira od oglašavanja.Nakon mjeseci nagađanja hoće li Alibaba izići na burzu, glasnogovornica tvrtke je konačno potvrdila kako kompanija namjerava pustiti prvi paket dionica u Sjedinjenim Američkim Državama. "Izlazak na burzu će od nas napraviti globalnu kompaniju", dodala je glasnogovornica. Kai Hudetz smatra kako Alibaba izlaskom na burzu prvenstveno želi brend učiniti poznatim na Zapadu. "Rani znak planirane ekspanzije u Europi su vijesti o tome da Kinezi namjeravaju kupiti zračnu luku u Mađarskoj. Ako kineska vlada subvencionira mađarski aerodrom, možete bez troškova poštarine dobiti robu koju ste naručili kod Alibabe."

Komentari (5)
Pogledajte sve

ALIbaba

Odmah se sjetim Baaaaakice i ostalih HRvatskih žena u najboljim godinama.

mudre, lijepe i smrtonosne[emo_smijeh]

još ako se doda i 40 ajduka…

Ovi su obrali ježa, a da još ne znaju 8mislim na konkureciju8

ALIoglalija[emo_zloban]

Alibaba ima u vlasništvu i aliexpress koji prodaje robu na malo,alibaba se uglavnom koristi za nabavu na veliko,naime prije vise od pola godine sam prestao koristit ebay zbog aliexpressa,bolja ponuda,bolje cijene te se moze birati nacin slanja,preferiram Hongkong post jer mi roba dolazi kroz 10 dana iz kine,bolje je za pratiti feedback za svaki proizvod zasebno te se dobije popust na kolicnu,aliexpress cesto daje i kupone sa par dolara popusta koji dobro dodu.

Nema još, još je ključna riječ. to jest ti ne vidiš 🙂

Sad sam gledao nema tamo ništa.

New Report

Close