Čović gradi stanove i urede vrijedne 100 milijuna eura

Autor: Sandra Livajić , 18. kolovoz 2008. u 06:30

Neboder visok 76 metara Vlado Čović će sagraditi u javno-privatnom partnerstvu sa gradom Šibenikom

Šibensko Gradsko vijeće dalo je zeleno svjetlo tvrtki Zagreb Montaža u većinskom vlasniku šibenskog poduzetnika Vlade Čovića za izgradnju 76 metara visokog nebodera na gradskom predjelu Draga.Visina investicije veća je od 100 milijuna eura, a završetak je planiran 2010. godine. Nakon izmjena i dopuna GUP-a Šibenika biti će raspisan međunarodni natječaj za idejno rješenje budućeg izgleda Drage. U kompleksu Draga, koji će se graditi po sistemu javno-privatnog partnerstva zajedno s Gradom Šibenikom, bit će smještene sve gradske i županijske ustanove i institucije.

Garaža na četiri razine
Čovićevo poslovno-stambeno carstvo prostirat će se na zemljištu od 27 tisuća četvornih metara. Prema planu, ispod zemlje će se izgraditi višeetažna garaža za 750 automobila. U prvoj etapi izgradit će se garaža na četiri razine, a u planu je naknadna gradnja još tri etaže u drugoj i dvije etaže u trećoj etapi. U konačnici višeetažna garaža kaskadno će se prostirati na čak devet razina ukupne površine 26.000 četvornih metara, sa ukupno 1100 parkirnih mjesta. Neboder će biti najviša točka u gradu, za nekoliko metara viši od do sada najviše točke Šibenika, tvrđave sv. Mihovila koja na 72 metra nadmorske visine dominira starom gradskom jezgrom. Dio Šibenčana protivi se izgradnji nebodera jer će drastično promijeniti vizuru grada. Predio Draga, nalazi se uz more, u centru grada. Prije petnaestak godina Vlado Čović počeo je otkupljivati stanove i kuće na tom predjelu, a u njegovom je vlasništvu i tamošnja tržnica. Čović ukupno na predjelu Draga posjeduje oko tri hektra atraktivne površine. U prilog projektu Draga ide i nova Tehnološka cesta, koja centar grada i Dragu spaja s autocestom i budućim velikim trajektnim terminalom. Zagreb-Montaža djeluje na domaćem i inozemnom tržištu kroz razne organizacijske oblike još od 1950-te godine. Danas broji oko 1200 zaposlenika i ostvaruje godišnji ukupni nekonsolidirani prihod od oko 100 milijuna eura. Zagreb-Montaža jedan od vodećih investitora na šibenskom području i u idućih pet godina planira izgradnju preko 150.000 kvadrata stambene, poslovne, trgovačke i turističke namjene. U razvojne investicije u Šibeniku i Zagrebu Zagrebmontaža ulaže oko pola milijarde eura. U Zagrebu, zajedno sa Dalekovodom gradi najvišu zagrebačku građevinu, dva atraktivna poslovna tornja – blizanca, čija je vrijednost oko 75 milijuna eura, a dovršetak je planiran do 2009. godine. Nakon što je rasprodala stanove u novoj gradskoj četvrti na Šubićevcu, koje je izgradila u samo godinu dana, započela je gradnju još dviju stambenih zgrada.

Rasprodani stanovi
Na ulazu u Šibenik šire trgovački centar Dalmare i pretvaraju ga u najveći shopping centar u Dalmaciji, te površinom jedan od tri najveća Hrvatskoj. Druga faza gradnje i razvoja centra, kojom će Dalmare postati regionalni trgovački centar, završit će u proljeće 2009. godine. Ukupna površina prodajnog, skladišnog i parkirnog prostors zauzimat će čak 65.000 kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close