Skupština Ingre potvrdila odluku Uprave o cijepanju dionice 1:150

Autor: Tin Bašić , 23. srpanj 2008. u 06:30

Iako je vrijeme smanjene likvidnosti tržišta, analitičari smatraju da će Ingrin ‘stock split’ privući dodatne ulagače

Na Glavnoj skupštini Ingre je između ostaloga donesena odluka o cijepanju dionica (stock split) kojom se jedna redovna dionica te tvrtke dijeli na 150 dionica bez nominalnog iznosa, odnosno dioničarima će se svaka pojedina dionica prije podjele zamijeniti sa 150 novih dionica. Cijena dionice Ingre na Zagrebačkoj burzi kreće se oko 32.000 kuna, ovisno o trgovinskom danu, čime se svrstava među dionice s najvećom vrijednošću. Tako bi cijena dionice da je cijepanje provedeno u utorak bila 210 kuna. No zbog velikih oscilacija na svjetskim tržištima kapitala kao i zbog smanjene likvidnosti na domaćoj burzi postavlja se pitanje je li stock split odlučen u pravo vrijeme. Analitičari smatraju da je.

Pozitivan efekt
“U slučaju nelikvidnog tržišta kao što je naše stock split će pozitivno utjecati na samu likvidnost dionice. Kretanje tržišta kao faktor koji utječe na odluku tvrtke o podjeli dionica u drugom je planu”, poručuju za Poslovni dnevnik iz brokerske kuće Ilirika Investments. Ističu kako se u slučaju Ingre može očekivati povećanje broja dioničara zbog toga što će dionica postati dostupna manjim investitorima s manjim portfeljima. Sličnog razmišljanja je i direktor brokerske kuća Rast Mladen Ostrički koji je u razgovoru za Poslovni dnevnik rekao kako je kod Ingre realno očekivati pozitivne efekte dijeljenja dionica, što će generirati veću likvidnost i povećanje prometa. Mnogi analitičari smatraju da dijeljenje dionica osim povećanja likvidnosti može biti učinjeno zbog nekih drugih razloga kao što su stavljanje dijela “novih” dionica u trezor, nagrađivanje menadžera i slično. Član Uprave ICF Investa Igor Noršić kaže da je nakon stock splita razumno očekivati porast likvidnosti dionice koja se dijeli, a u ovom slučaju, s obzirom na visoku tržišnu cijenu jedne dionice, stock splitom se širem krugu investitora omogućava da uključe dionicu Ingre u svoj portfelj što je dodatna korist za izdavatelja i tržište. “Oscilacija cijene dionice trebala bi se smanjiti kao i bid-ask spread što bi također moglo utjecati na odluku ponajprije malih investitora da uključe dionice Ingre u svoj portfelj”, izjavio je Noršić za Poslovni dnevnik. No dijeljenje dionica nije uvijek privuklo dodatne investitore, djelomično zbog krize financijskog sektora na globalnoj razini kao i na domaćem tržištu. Od početka godine podjelu dionica izvršili su Konzum i Zagrebačka banka koja se različito odrazila na broj novih ulagača. Bez obzira na to, Ostrički smatra da je praksa pokazala da nakon dijeljenja dionice broj tržišnih vrijednosti “novih” dionica premašuje vrijednost dionica prije podjele.

Privlačenje ulagača
“To se može objasniti činjenicom da je zbog povećanja likvidnosti smanjen ”rizik likvidnosti“ te dionice pa su je investitori spremni pri kupnji platiti više”, ističe Ostrički. Dodaje kako slučaj Konzuma, Uljanik plovidbe i drugih izdavatelja potvrđuje navedeno. “Za Zagrebačku banku vrijedni isto, a ako nije došlo do povećanja broja dioničara nakon provedenog dijeljenja dionica, to se može objasniti znatno smanjenim trgovanjem na burzi”, zaključuje Ostrički. Stock split bi trebao privući dodatne investitore s obzirom na to da cijena dionice Ingre vjerojatno nije dostupna širem broju malih dioničara. “S obzirom na Ingrine aktivnosti na tržištu kapitala, činjenicu da je dionica u 1. kotaciji Zagrebačke burze i da ima veći free float od dionica koje ste istaknuli (Konzum i Zaba op. a.). Za usporedbu držim da je izgledno da će porasti broj dioničara nakon stock splita”, zaključuje Noršić.

Članovi NO nagrađeni sa 50.000 kuna

Uz podjelu dionica na Glavnoj skupštini Ingre odlučeno je i povećanje temeljnog kapitala iz rezervi kapitala u iznosu od 200 milijuna kuna tako da će od sada iznositi 300 milijuna kuna, priopćila je Ingra. Isto tako donesena je odluka o upotrebi ostvarene dobiti koja iznosi 66,6 milijuna kuna, a raspoređuje se 15 posto za isplatu dividende, što je 200 kuna po dionici, 50,5 posto ide u zadržanu dobit, a ostatak se raspoređuje za nagradu članovima NO koja iznosi 50.000 kuna po članu, u zakonske rezerve, za isplatu nagrade radnicima, unos u rezerve za vlastite dionice i u ostale rezerve.




Komentirajte prvi

New Report

Close