Recimo NE bacanju hrane – budimo dio pozitivne promjene!

Autor: Promo , 15. prosinac 2024. u 14:44
Cilj je do 2028. godine smanjiti količinu bačene hrane u Hrvatskoj za čak 30 posto/Press photo

Kao potpisnik dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“, Histris prepoznaje važnost odgovornog upravljanja hranom i aktivno radi na smanjenju njezina bacanja.

Histris, nagrađivani proizvođač suhomesnatih proizvoda s autentičnim istarskim karakterom, tvrtka je posvećena očuvanju tradicije i stvaranju vrhunskih suhomesnatih proizvoda, ali i održivom poslovanju koje doprinosi boljoj budućnosti. Kao potpisnik dobrovoljnog sporazuma „Zajedno protiv otpada od hrane“, Histris prepoznaje važnost odgovornog upravljanja hranom i aktivno radi na smanjenju njezina bacanja.

Histris kvaliteta d.o.o. sudjeluje u spomenutoj inicijativi, jednoj od ključnih mjera iz Plana sprječavanja i smanjenja otpada od hrane u Hrvatskoj, ali i reforme Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO). Cilj je do 2028. godine smanjiti količinu bačene hrane u Hrvatskoj za čak 30 posto, čime bismo značajno doprinijeli održivijem upravljanju hranom i očuvanju okoliša.

„Ogromne količine hrane svakodnevno završavaju kao otpad, što predstavlja ozbiljan izazov s ekološkog, ekonomskog i etičkog aspekta, ugrožavajući održivost resursa i povećavajući globalne nejednakosti. U Histrisu vjerujemo da je svatko od nas dio rješenja. Naša misija uključuje educiranje kupaca o važnosti smanjenja otpada od hrane, osobito kada je riječ o svježem mesu i suhomesnatim proizvodima“, istaknuo je Dalibor Matišić, direktor proizvodnje u tvrtki Histris kvaliteta d.o.o.

Dalibor Matišić, direktor proizvodnje u tvrtki Histris kvaliteta d.o.o.

Savjeti za smanjenje otpada od hrane

Planirajte obroke unaprijed

Izradite tjedni jelovnik i kupujte namirnice prema popisu. Tako ćete izbjeći impulzivne kupnje i nepotrebno gomilanje hrane.

Kuhajte optimalno – dovoljno za sve, ali ne previše       

Jedan od najvažnijih koraka u smanjenju otpada je pravilno planiranje količine hrane prilikom kuhanja. Prije pripreme obroka razmislite o broju osoba koje će jesti i njihovim apetitima.

Čuvajte hranu na ispravan način

Pravilno skladištenje produljuje trajnost hrane. Primjerice, mesne prerađevine držite u hermetički zatvorenim posudama i na odgovarajućoj temperaturi u hladnjaku.

Pametno iskoristite ostatke

Ostatke obroka ili višak mesa pretvorite u nova, kreativna jela. Inspirirajte se receptima koji daju “drugu šansu” namirnicama.

Koristite zamrzivač

Ako imate više hrane nego što trenutačno možete iskoristiti, zamrznite je. Mesni proizvodi poput kobasica ili suhog mesa odlično podnose zamrzavanje.

Pratite rok trajanja

Prvo iskoristite namirnice kojima se približava rok trajanja. Razvrstajte hladnjak i ostavu tako da su proizvodi s kraćim rokom trajanja uvijek na dohvat ruke.

Odbacimo bacanje hrane

Histris promiče odgovorniju stranu guštanja u hrani, a uz kvalitetne proizvode i podršku svih pojedinaca, možemo smanjiti količinu bačene hrane i stvoriti održiviji svijet. Svaka mala promjena u navikama čini razliku – od planiranja obroka do inspirativnih recepata koji vraćaju vrijednost ostatku hrane.

New Report

Close