Posljednjih godina, tradicionalna talijanska blagdanska slastica – panettone, postala je pravi hit blagdanskog stola. Iako je nekada bio rezerviran samo za Italiju, danas predstavlja simbol zajedništva i obiteljskih trenutaka diljem svijeta. Ovog Božića, imali smo priliku probati moderni twist ove nezaobilazne božićne tradicije s potpisom Croccantina i oduševili se! Što nas je to posebno osvojilo, donosimo u nastavku.
Panettone: Priča s okusom Pelješca
Priča o Croccantino delicijama priča je o ljubavi prema tradiciji, strpljenju i prednosti u stvaranju autohtonih otočkih slastica. Još prije dva desetljeća, otac osnivačice Marije Antunović, Željko, započeo je jednu takvu priču s prvim pelješkim panettoneom. U Italiji je naučio tajne pripreme te zahtjevne slastice i donio kući divlji kvasac. Brzo je shvatio kako je takva slastica ispred svog vremena, spremio recept u ladicu i čekao neko bolje sutra. To dugo sanjano ‘sutra’ stiglo je 2021. godine, kada je obitelj Antunović od domaćih peljeških jabuka uzgojila vlastiti divlji kvasac, poznat kao lievito madre. Od tada, uz puno pažnje, predanosti i ljubavi, počeli su stvarati svojoj jedinstveni pelješki artizanski panettone.
“Proces izrade panettonea složen je i dugotrajan – svaka promjena temperature u prostoru, precizno tempiranje dodavanja sastojaka i pažljivo praćenje temperature tijesta imaju ključnu ulogu u postizanju savršenog okusa i teksture. Koliko je naš panettone bio osjetljiv na svaki stupanj temperature, jačinu lievita i gram više maslaca i soli, često smo mu znali tepati da se ponaša kao kraljevna na zrnu graška. No, svaka sekunda uloženog truda postaje itekako vrijedna kad osjetite njegov mekan, sočn, bogat i aromatičn okus. Ponosni smo što smo ove godine u predblagdansko vrijeme uspjeli ponuditi naš izvorni panettone koja poziva na zajedništvo i slavljenje obiteljskih vrijednosti” – naglasila je Marija Antunović, nježna strana obitelji Croccantino.
Panettone dolazi u dvije varijante – tradicionalnoj s kandiranim voćem i modernoj Croccantino GOLD, s krokantom i karameliziranom bijelom čokoladom. Posebna pažnja ove godine posvećena je i pakiranju – blagdanska kutija s motivima Pelješca odiše toplinom i tradicijom, čineći je savršenim izborom za božićni poklon.
Irish Cream & lješnjak: Ledeni užitak blagdana
Croccantino sa svojim Limited edition Irish Cream sladoled s lješnjakom dokazuje da zima itekako može biti sezona i ledenih užitaka. Spoj vrhunskog Bailey’s likera i piemontskih lješnjaka čini ga raskošnim okusom koji pomiče granice zimskih delikatesa. Pijemontski IGP lješnjak, zahvaljujući svojim organoleptičkim svojstvima i bogatstvu ulja poznat je kao jedan od najboljih lješnjaka na svijetu. Njegov bogat, blago slatkasti okus savršeno se uklapa u kremasti sloj sladoleda, stvarajući neodoljiv spoj – idealan za sve one dragocjene trenutke uživanja u malim luksuzima zimske sezone. Kroz pažljivo usavršenu recepturu, ovaj sladoled jedan je od onih proizvoda koji vas jednostavno – osvoje na prvu.
“Proizvodnja sladoleda s dodatkom alkohola predstavlja poseban izazov – od razvoja recepture do samog procesa izrade i pakiranja. Alkohol mijenja strukturu sladoleda čineći ga mekšim na temperaturama od -20 °C, zbog čega se brže topi, ali je istovremeno odmah spreman za uživanje iz zamrzivača. Nakon izvrsnih reakcija i brojnih upita naših kupaca, odlučili smo ga ove godine ponovno uvrstiti u ponudu. Vjerujem kako smo upravo ovim okusom uspjeli osvojiti i sve one koji su rijetko posezali za sladoledom u zimskoj sezoni.“ – izdvojila je Marija Antunović.
Bezglutenska čarolija kao blagdanski poklon
Blagdanske slastice često ne zadovoljavaju sve prehrambene potrebe, osobito kada se radi o onima koji izbjegavaju gluten. No, Croccantino s ponosom mijenja pravila igre svojim bezglutenskim kolačićima, koji ne samo da su ukusni, već su i pravo otkriće za sve ljubitelje tradicije. Ovi keksići, od limoneta do kavolačića, osmišljeni su s ljubavlju prema blagdanskim običajima i nježnom pažnjom prema onima koji se pridržavaju posebnih prehrambenih navika. Kroz pažljivo birane sastojke, poput maslaca, badema i limuna, ove slastice donose sve što volimo u božićnim kolačićima, ali s modernim twistom koji omogućava da svi uživamo u njima.
“Bezglutenska hrana često se doživljava kao manje ukusna i privlačna, no mi odlučili dokazati suprotno. Željeli smo stvoriti bezglutenski proizvod koji će u potpunosti opravdati okus ‘klasičnih’ slastica. Mjesecima smo usavršavali recepturu kako bismo postigli okus koji je toliko dobar da čak ni potrošači bez prehrambenih ograničenja ne primijete razliku. Naši bezglutenski keksići pripremljeni su isključivo s maslacem, bez dodataka margarina, palminih ulja i sličnih manje hranjivih namirnica. Kroz testiranja različitih vrsta bezglutenskih brašna razvili smo vlastitu mješavinu bez aditiva, koja daje okus i teksturu klasičnog brašna. U naše bezglutenske keksiće umijesili smo mirise i okuse Pelješca, dodali im malo blagdanske čarolije i ponudili svima, bez obzira na prehrambene navike, da bez zadrške uživaju u omiljenim tradicionalnim slasticama.
Bezglutenska mješavina keksa ovih blagdana dolazi u šest okusa, dok njihova Pelješka kutija ove godine sadrži deset vrsta tradicionalnih, ručno rađenih keksića: orasnice, amarette, galetine s bademima i orasima, broštulane mindele, pandolette, čokoladni paprenjaci, medenjaci, trganci s crnim vinom, čokoladni pandolette i rogačići.
Croccantino Panettone, luksuzni Irish Cream & lješnjak sladoled, Pelješka kutija i bezglutenski kolačići dolaze kao stvoreni za slavljenje raskoši blagdanskog stola – ili kao poseban, pažljivo odabran poklon koji će uveseliti vaše najmilije i stvarati neke nove obiteljske tradicije. Njihove blagdanske delicije dostupne su u svim Croccantino trgovinama i prodajnim mjestima njihovih partnera diljem Hrvatske, a svakako ih možete pronaći i u njihovoj obiteljskoj trgovini Pelješki zet na zagrebačkom Dolcu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu