Kraj jedne ere: Zadnja Mozart kugla jučer je sišla s proizvodne trake. Zatvara se tvornica

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2024. u 12:11
Foto: Marcus Brandt/DPA

Godine 1890., gotovo stoljeće nakon Mozartove smrti, salzburški slastičar Paul Fürst odlučio je stvoriti poseban slatkiš u čast velikog kompozitora.

Nakon 127 godina rada tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, poznata po proizvodnji Mozart-kugli, zatvara se zbog financijskih poteškoća, dok će multinacionalna korporacija Mondelez proizvodnju preseliti u druge europske pogone, vjerojatno u Poljsku ili Češku. Donosimo vam priču o tome kako je uopće nastala ova slasna slastica u Mozartovom gradu.

Rijetko koji slatkiš ima tako zanimljivu povijest kao Mozart kugla, čokoladni specijalitet koji već više od 130 godina oduševljava sladokusce diljem svijeta. Ova priča o inovaciji, tradiciji i borbi za autentičnost započela je u srcu Salzburga, grada Wolfganga Amadeusa Mozarta, slavnog austrijskog skladatelja iz 18. stoljeća, po kojem je slastica dobila ime.

Godine 1890., gotovo stoljeće nakon Mozartove smrti, salzburški slastičar Paul Fürst odlučio je stvoriti poseban slatkiš u čast velikog kompozitora. Prvotno nazvan “Mozart-Bonbon”, ovaj ručno rađeni specijalitet ubrzo je postao poznat kao Mozart kugla. Fürst je osmislio jedinstvenu kombinaciju sastojaka: jezgru od zelene smjese od pistacija, obavijenu slojem mekane mase od lješnjaka i prelivenu tamnom čokoladom.

Priznanje nije trebalo dugo čekati. Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1905. godine, Fürstova kreacija osvojila je zlatnu medalju, što je označilo početak međunarodnog uspjeha. Međutim, uspjeh je donio i svoje izazove – budući da naziv nije bio zaštićen, brojni proizvođači počeli su izrađivati vlastite verzije Mozart kugli. Zanimljiva je činjenica da su zaposlenici u Fürstovoj slastičarnici morali zviždati tijekom rada kako bi se spriječilo potajno konzumiranje skupocjene čokolade – nemoguće je istovremeno zviždati i jesti! Danas samo Konditorei Fürst smije koristiti naziv “Original Salzburger Mozartkugel”, a njihov proizvod prepoznatljiv je po srebrno-plavom omotu.

Fürstova slastičarnica proizvodi oko 3,5 milijuna kugli godišnje, dok industrijski proizvođači postižu znatno veće proizvodne kapacitete. Tvrtka Reber tako proizvodi čak 180 milijuna kugli godišnje, dok je Mirabell u svojim najboljim danima proizvodio 57 milijuna kugli na godišnjoj razini. Nažalost, krajem 2024. godine, tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, koja je proizvodila poznate Mirabell Mozart kugle, zatvorila je svoja vrata nakon 127 godina rada. Rastući troškovi sirovina, energije i transporta doveli su do prestanka proizvodnje. Multinacionalna kompanija Mondelez, vlasnik brenda, planira proizvodnju premjestiti u Poljsku ili Češku.

Originalne Mozart kugle razlikuju se od industrijskih verzija po nekoliko ključnih karakteristika. Ručna izrada rezultira karakterističnim “pupkom” na površini kuglice, a zbog izostanka konzervansa rok trajanja ograničen je na samo osam tjedana. Cijena od približno 1,50 eura po komadu odražava vrhunsku kvalitetu korištenih sastojaka i vrijednost ručnog rada koji se ulaže u izradu svake pojedine kuglice.

Iako je budućnost industrijske proizvodnje Mozart kugli neizvjesna, originalni recept Paula Fürsta i dalje živi u njegovoj slastičarnici u Salzburgu, gdje peta generacija obitelji nastavlja tradiciju ručne izrade ovog jedinstvenog slatkiša. Mozart kugla tako ostaje ne samo simbol austrijske slastičarske tradicije, već i podsjetnik na vrijeme kada su se slastice stvarale s posebnom pažnjom i ljubavlju prema zanatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close