Biser bečkog Ringa, primjer revitalizacije, osmislio je zagrebački dizajner

Autor: Mladen Miletić , 06. prosinac 2024. u 06:00
FOTO: Amarius

Beč privlači goste iz svijeta i ponudom od 25 luksuznih hotela u samome centru.

Beč je vječni mamac, u vrijeme oko Adventa, Božića i novogodišnjih praznika njegov šarm prelazi okvire klasičnog europskog velegrada. Zvijezde ga pogotovo obožavaju.

Od Jane Fonde do Johna Malkovicha i Patricka Dempseyja, svi se prije ili kasnije zaljube. Metropola klasike privući će sve željne da bar jednom u životu osjete čar čuvenog Bečkog opernog bala. Ili Novogodišnjeg koncerta u kojima uz izravni TV-prijenos već desetljećima uživamo.

Inspiracija – afrički leptir
Beč je puno više od samoga Ringa, ali Ring je ipak – Ring i najbrži link na “high society”. I zato je pun pogodak bila ideja da se jedna od prepoznatljivih bečkih “ljepotica”, odmah preko puta Bečke opere, a izgrađena još 1860. godine za cara Franje Josipa kao jedna od prvih u megaprojekru Ringa, pretvori u šarmantan boutique hotel pod kapom Relais & Châteaux grupe.

Tko je Nikola Arambašić?

Diplomirao je 2014. na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu 2014. s najvišim priznanjem ‘summa cum laude’ i jednim od najviših prosjeka u povijesti fakulteta.

U veljači će se napuniti točno dvije godine otkako je nakon pune dvije godine rekonstrukcije i preuređanja otvoren hotel Amauris. Bio je to rezultat ulaganja od 50 milijuna eura u povijesnu zgradu koju su u 19. stoljeću podigli arhitekti Flattich i Schuhmann, i koja je u veljači 2022. zablistala u novom sjaju i već gotovo dvije godine nudi moderan ambijent s individualnom uslugom.

Na 4190 četvornih metara obrađeno je više od 160 tona najfinijeg mramora, a cijelo dizajnersko rješenje zajedno s austrijskim partnerima, bečkim arhitektima HOPPE + PARTNER ZT GmbH, potpisao je – jedan Hrvat.

Dizajner interijera Nikola Arambašić koji stoji iza studija OCD Arhitekti diplomirao je 2014. na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu 2014. s najvišim priznanjem “summa cum laude” i jednim od najviših prosjeka u povijesti fakulteta te je licencirani arhitekt od 2016. Ima bogato iskustvo vođenja više od 180 projekata različitih tipova i namjena, uključujući suradnju s renomiranim međunarodnim i lokalnim tvrtkama poput Electroluxa, Phillipsa…

A kao inspiracija pri izradi dizajnerskog rješenja za Amauris poslužio mu je afrički leptir po kojem je hotel dobio ime. I rodio se tako bijelo-crni dizajnerski raj s pametno postavljenim mrljama boja, uz 160 tona najfinijeg Carrara mramora iz Italije i impresivnu privatnu zbirku umjetnina bečke poduzetničke obitelji Breiteneder. Sačuvani su neki povijesni elementi hotela, poput dizala od kovanog željeza koje je prvi put pušteno u rad oko 1900. godine!

Posjetitelje će očarati svečano uređena terasa Glasswing Gourmet Restorana

Gastronomski aduti
Uspješno je realizirana ideja i da svaki apartman ispriča neku svoju priču. Reporterima specijaliziranim za ocjenjivanje svjetskih hotela, generalna direktorica Nicole Zandt objasnit će da svaka soba gostu daje po jedan unikatan “djelić” – znanja, u obliku knjige koja ga čeka, zatim djelić bečke kulture, pa djelić prirode, što može biti poseban kamen ili figura, i djelić – zabave. U jednoj od soba to je primjerice šahovska ploča, pa uz vještog partnera…

Visokim stropovima i finom štukaturom zadržan je duh povijesti, stare Monarhije, pa Amauris sad već privlače koliko ljubitelje dizajna i luksuza iz cijeloga svijeta, toliko i poslovne ljude koji cijene impresivnu kulisu i eleganciju, ali i brojne druge Bečane koji dođu nakon posla uživati u finoj hrani na popularnom Soirée petku i izvrsnim pićima u Glasswing Bar & Bistrotu, gdje “operiraju” dva Maxa – Populorum i Max Wölle, sommelier i glavni barmen. Uz njih je i Alexandru Simon, kulinarski genij rođen u Francuskoj…

Jaka ekipa koju je okupila Nicole Zandt razvila je tako uvjerljiv, a senzualan koncept hotela kojem je u susjedstvu, odmah iza ugla, i hotel Sacher, nadaleko poznat po čuvenoj torti. I zato se s gastronomijom u pripremi koncepta novog hotela u samom srcu austrijske metropole nikako nije smjelo promašiti…

“Nudimo ne samo hotelskim gostima, nego i našim lokalnim posjetiteljima kulinarsko iskustvo koje svakodnevno počinje doručkom u restoranu u 7 ujutro i nastavlja se do u noć u Glasswing Bar & Bistrou. Gurmanski restoran otvoren je od utorka do subote od 18 do 23 sata, a ne krijemo da smo njime razmazili goste. Ovdje se poštuje austrijsko kulinarsko naslijeđe s preciznim okusima, teksturama i temperaturama, što rezultira iskrenim i čistim jelima”, ističe direktorica Nicole Zandt.

Amauris je u samo dvije godine stao uz bok nekim od globalno najcjenjenijih luksuznih hotela čiji se broj u središtu glavnog grada Austrije s novim “biserom” popeo na – 24. I većina njih nalazi se upravo u središnjem “Innere Stadtu” poput hotela Imperial koji gostima nudi kraljevski tretman uz usluge batlera, već spomenutog romantičnog Sachera ili hotela u čast mađarskih kraljeva nazvanog König von Ungarn, idealnog za obitelji, dok je Sans Souci primjerice u Leopoldstadtu.

50

milijuna eura uloženo je u obnovu zgradu u kojoj je smješten Amauris

Zagreb ‘mali Beč’
Turističke brojke Beča tradicionalno su impresivne i nije trebalo dugo da se povrate na pretpandemijske razine. U prvoj polovini 2024. godine zabilježeno je čak 8,3 milijuna noćenja, čime je ostvaren plus od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Samo u lipnju je u austrijskoj prijestolnici zabilježeno 1,6 milijuna noćenja, a prihod od noćenja u bečkim ugostiteljskim objektima u razdoblju od siječnja do svibnja iznosio je 445,7 milijuna eura – 14 posto više u usporedbi sa 2023. godinom. Najčešći gosti bili su domaći i njemački turisti, čvrsto treće mjesto zauzeli su Amerikanci, a poslije njih slijede gosti iz Italije, Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Poljske, Švicarske i Rumunjske.

Iako Zagrebu turističke brojke opet snažno rastu, podaci da je u prvom polugodištu 2024. ostvareno 601.818 dolazaka (468.053 stranih gostiju) te da je 1,186.570 noćenja govori i da je prilično daleko od onih u austrijskoj metropoli. Kao “mali Beč”, Zagreb također nudi puno i privlači sve više turista, no dojam je i da bi još poneki luksuzni primjerak poput Amaurisa ne samo “podebljao” brojke, već i značajno doprinio revitalizaciji Donjeg grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close