Mlada hrvatska poduzetnica hrabro stupila u svijet umjetne inteligencije: ‘Vjerujem u cjeloživotno obrazovanje’

Autor: Ana Roksandić , 28. listopad 2024. u 09:15
Poduzetnica kaže kako polaznici svakodnevno dijele novosti, iskustva i dodatne savjete/ Igor Soban/PIXSELL

Mnogi se danas bave umjetnom inteligencijom i gledaju kako ona može pomoći poslovanju.

Jedna od onih koja je hrabro stupila u taj svijet umjetne inteligencije je i Patricija Topić, osnivačica Instituta za umjetnu inteligenciju čiji je cilj zainteresirane podučiti kako da im umjetna inteligencija koristi u poslu. Institut je osnovan u rujnu ove godine i već ima 50 polaznika.

“Primijetila sam da kod nas svi pričaju o AI-ju kao nečemu futurističkom i apstraktnom, dok zapravo malo ljudi zna kako ga koristiti u praksi. Osobno sam krenula istraživati AI alate prije nekih pet-šest godina, jer sam htjela shvatiti kako sve to funkcionira. Kako su mi svi govorili ‘to je teško’ i ‘to nije za svakoga’, odlučila sam – pa zašto onda ne bih napravila mjesto gdje će i ‘smrtnici’ naučiti koristiti AI?”, kaže Topić.

Uz vođenje Instituta, Patricija je i doktorandica na studiju Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju, programu koji zajednički izvode Ekonomski fakultet Sveučilišta u Dubrovniku i Sveučilišta u Zagrebu.

Edukacija i znanstvena istraživanja


“Program okuplja ljude iz raznih sektora i zemalja, što znači da uvijek ima netko tko zna više od mene, što je super, jer kao da smo svi zajedno na AI terapiji”, komentira Topić.

Njezina doktorska istraživanja usmjerena su na umjetnu inteligenciju s naglaskom na financijsku i medijsku pismenost, što, kaže nam mlada poduzetnica, dodatno doprinosi znanstvenim aktivnostima Instituta.

“Osim edukacija, Institut se bavi i znanstvenim istraživanjima u području AI-ja s naglaskom na razvoj rješenja koja stvarno funkcioniraju u praksi, a ne samo na papiru”, objašnjava Topić.

Institut nudi edukacije uživo, online i u hibridnom formatu, prilagođavajući se potrebama klijenata koji često rade u različitim vremenskim zonama.

“Na primjer, iako je kod nas kasna večer, negdje drugdje je prekrasno jutro – idealno vrijeme za započeti edukaciju o umjetnoj inteligenciji!”, rekla je Topić.

U tijeku s trendovima

Bez obzira na format, svaka edukacija stavlja naglasak na praktičnu primjenu. Polaznici se nakon edukacije pridružuju zatvorenoj Telegram grupi “AI Ćakulaj”, gdje svakodnevno dijele novosti, iskustva i dodatne savjete o korištenju AI-ja.

“To je naš način da svi ostanu u tijeku, čak i nakon, uvjetno rečeno, završetka edukacije. Vjerujem u cjeloživotno obrazovanje – ono što je jučer vrijedilo za AI, sutra možda neće – tako da želim da apsolutno svi sudionici i sudionice imaju pristup svim novostima. Drugim riječima, suradnja nikada ne prestaje. Na kraju krajeva, zašto bi završila?”, naglašava Topić.

Komentirajte prvi

New Report

Close