Ipak se odrazila 110% skuplja kava – kafića u Zagrebu 2% manje, a postoji i dodatan problem

Autor: Ana Roksandić , 24. listopad 2024. u 07:40
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U strukovnim školama potrebno više prakse, jezične barijere ipak problem.

Zagrebačke ugostitelje, kao i njihove kolege diljem zemlje, muče gorući problemi u sektoru, ponajviše kvalitetno obrazovanje mladih i nedostatak radne snage. O tim temama bilo je riječi i na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja održanog u srijedu u Esplanade Zagreb Hotelu.

Video: Goran Stanzl / Pixsell

Raste interes za upisom ugostiteljskih srednjih škola. Ove godine upisano je dva razreda više barmena i kuhara, te jedan razred hotelijera više, kaže Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, koji vjeruje kako je ključno da učenici više vremena provedu na praksi.

Jedan dan prakse
“Bitno je da i roditelji shvate da je jako lijepo upisati djecu u škole za ugostiteljska zanimanja. Prilikom razgovora s učenicima vidimo da je i dalje problem što oni imaju samo jedan dan u tjednu praktičnu nastavu”, rekao je Letica.

S njim se slaže i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil koji napominje kako je ključno da mladi iz škole izađu spremni za tržište rada, a pita se i je li opće teorijskim predmetima uopće mjesto u obrtničkim srednjim školama.

U Zagrebu je zabilježen pad od 2% ugostiteljskih objekata ove godine. Letica to objašnjava nedostatkom radne snage i prevelikim ulaznim troškovima poslovanja – samo kava je u dvije godine poskupjela za 110%. Dok se u mnogim drugim gospodarskim grana, dio nedostatka radnika pokrio uvozom stranih radnika, za ugostiteljstvo je poznavanje hrvatskog jezika previše značajan faktor.

Zahtjevi Vladi
“Kolege s terena kažu da se strana radna snaga pokazala kao kvalitetna. No, nažalost oni kod nas rade samo u pozadinskim poslovima zbog jezične barijere. U našoj kulturu poznatoj po ispijanju kave nepoznavanje jezika je jako problematično”, svjedoči Letica koji dodatno ističe da kako bi došlo do većih plaća u sektoru, porezna opterećenja moraju ići dolje.

“Trebali bismo imati sustav po uzoru na Njemačku. Koliko znam, davanja na plaću od 2000 eura u Hrvatskoj su 1300 eura, a u Njemačkoj 650 eura”, rekao je Letica.

S obzirom na spomenute probleme, predstavnici Udruženja ugostitelja Zagreb prema Vladi imaju zahtjeve za: implementaciju e-vinjeta za povremeno zapošljavanje, porezno rasterećenje ugostiteljskog sektora, inspekcijski nadzor nelojalne konkurencije i ukidanje robno-materijalnog knjigovodstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close