‘Digitalizacija nije samo opcija, već nužnost za moderno poslovanje’

Autor: Promo , 23. listopad 2024. u 22:00
Simona Zavratnik ističe kako im SAP Business One pruža fleksibilnost i skalabilnost potrebnu za ekspanziju tvrtke Petrokov/Vedran Peteh/CROPIX

Simona Zavratnik, direktorica i suvlasnica Petrokova, govori o digitalnoj transformaciji tvrtke.

U suvremenom poslovnom okruženju, digitalna transformacija više nije opcija, već nužnost za održavanje konkurentnosti i efikasnosti. Tvrtke diljem svijeta suočene su s izazovima optimizacije svojih operacija, upravljanja resursima i odgovaranja na sve kompleksnije zahtjeve tržišta.

U tom kontekstu, Petrokov, vodeća tvrtka u području prodaje i distribucije sanitarne opreme, grijanja i klimatizacije, prepoznala je potrebu za modernizacijom svojih poslovnih procesa.

Razgovarali smo sa Simonom Zavratnik, direktoricom i suvlasnicom tvrtke Petrokov, koja nam je otkrila kako je tvrtka uspješno implementirala SAP Business One, ERP rješenje koje je omogućilo značajna poboljšanja u operativnoj učinkovitosti i poslovnim rezultatima.

Što vas je potaknulo da odaberete SAP Business One kao rješenje za poslovanje Petrokova? Koje ste glavne izazove željeli riješiti njegovom implementacijom?
Petrokov je odabrao SAP Business One na preporuku našeg poslovnog partnera. Naše postojeće ERP rješenje bilo je lokalno i nije podržavalo rast i razvoj našeg poslovanja. Suočavali smo se s brojnim izazovima, uključujući nemogućnost integracije dodatnih rješenja i povezivanja s ostalim društvima u Grupi. Također, lokalno rješenje nije moglo podržati planirani rast poslovanja.

SAP Business One pruža nam fleksibilnost i skalabilnost potrebnu za našu ekspanziju, omogućujući nam da učinkovito upravljamo resursima i poboljšamo naše operativne procese.

Kakve su se promjene dogodile u poslovanju Petrokova nakon implementacije SAP Business One? Kako su zaposlenici reagirali na ove promjene? Jesu li trebali dodatnu obuku za rad s novim sustavom?
Nakon implementacije SAP Business One, došlo je do značajnih poboljšanja u našim poslovnim procesima. Informacije o poslovanju sada imamo u realnom vremenu, što nam omogućava brže i preciznije donošenje odluka. Uvođenje Warehouse Management Systema (WMS) olakšalo je rad u skladištu i poboljšalo upravljanje zalihama. Naši zaposlenici su pozitivno reagirali na ove promjene, iako je bilo potrebno dodatno ih obučiti za rad s novim sustavom. Obuke su bile temeljite i omogućile su zaposlenicima da se brzo prilagode i iskoriste sve prednosti novog sustava.

Koje procese ste uspjeli automatizirati zahvaljujući SAP Business One? Možete li nam dati konkretan primjer kako je automatizacija nekog procesa poboljšala učinkovitost i smanjila troškove?
Zahvaljujući SAP Business One, automatizirali smo brojne procese kao što su fakturiranje, naručivanje robe i otvaranje novih šifri artikala.

Konkretan primjer je automatizacija procesa poslovanja za povezana društva, što je povećalo našu produktivnost i smanjilo troškove. Automatizacija nam je omogućila brže i točnije obavljanje zadataka, smanjila mogućnost pogrešaka i oslobodila vrijeme našim zaposlenicima za fokusiranje na strateške aktivnosti.

Brže i preciznije donošenje odluka

Informacije o poslovanju sada imamo u realnom vremenu, što nam omogućava brže i preciznije donošenje odluka.

Koji su se poslovni procesi pojednostavnili nakon uvođenja SAP Business One? Koliko je važno bilo to pojednostavljenje za svakodnevni rad vaših timova?
Uvođenjem SAP Business One, značajno smo pojednostavili procese poput administracije, izrade kupoprodajnih ugovora i praćenja reklamacija. Ovo pojednostavljenje bilo je ključno za naš svakodnevni rad, jer je smanjilo administrativno opterećenje naših timova i omogućilo im da se više fokusiraju na ključne poslovne aktivnosti. Pojednostavljenje procesa također je povećalo transparentnost i poboljšalo suradnju unutar tvrtke.

Koje ste procese digitalizirali pomoću SAP Business One? Koliko je digitalizacija tih procesa pridonijela transparentnosti i praćenju poslovnih aktivnosti?
Digitalizirali smo brojne procese pomoću SAP Business One, uključujući digitalno potpisivanje otpremnica i naplatu u maloprodaji putem kartičnog poslovanja. Digitalizacija ovih procesa ubrzala je naše operacije i smanjila administrativne troškove. Transparentnost je znatno povećana, jer sada imamo uvid u financijske podatke u realnom vremenu, što nam omogućava precizno praćenje poslovnih aktivnosti i donošenje informiranih odluka.

Koje su glavne koristi/benefiti koje ste do sada uočili korištenjem SAP Business One? Jeste li se suočili s nekim izazovima tijekom implementacije i kako ste ih prevladali?
Glavne koristi koje smo uočili korištenjem SAP Business One uključuju poboljšanu efikasnost poslovanja, bolje upravljanje zalihama, unaprijeđeno B2B poslovanje i smanjenje troškova kroz automatizaciju procesa. Suočili smo se s izazovima tijekom implementacije, posebno u prilagodbi zaposlenika novom sustavu. Međutim, temeljite obuke i kontinuirana podrška pomogli su nam da uspješno savladamo ove izazove i maksimalno iskoristimo prednosti novog sustava.

U suradnji s implementatorom B-ONE Solutions koji nas je na temelju dugogodišnjeg međunarodnog iskustva usmjeravao te u kratkom roku omogućavao sve naše specifične zahtjeve, uspjeli smo napraviti transformaciju na nove sustave bez ugrožavanja tekućeg poslovanja.

Planirate li u budućnosti dodatno proširivati SAP Business One s novim modulima ili funkcionalnostima? Kako vidite budućnost digitalne transformacije Petrokova?
U budućnosti planiramo dodatno proširivati SAP Business One s novim modulima i funkcionalnostima kako bismo dodatno optimizirali poslovanje. Planiramo dodatno unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju procesa izvještavanja, što će nam omogućiti detaljniju analizu podataka i bolje strateško planiranje. S boljim procesima izvještavanja, možemo preciznije pratiti performanse i brzo identificirati područja za poboljšanje.

Digitalna transformacija Petrokova vidimo kao kontinuiran proces koji će nam omogućiti da ostanemo konkurentni na tržištu i pružimo najbolje usluge našim kupcima. Planiramo i proširenje na nova tržišta i uvođenje novih proizvoda i usluga, a naše strateške inicijative usmjerene su na kontinuirano poboljšanje operativne efikasnosti, inovacije i održivi rast.

Koje biste savjete dali drugim tvrtkama koje razmatraju implementaciju SAP Business One ili sličnih ERP rješenja? Što mislite da su ključni faktori uspješne implementacije ERP sustava?
Savjetujemo drugim tvrtkama koje razmatraju implementaciju SAP Business One ili sličnih ERP rješenja da temeljito istraže svoje poslovne potrebe i odaberu rješenje koje najbolje odgovara njihovim specifičnim zahtjevima. Ključni faktori za uspješnu implementaciju uključuju pažljivo planiranje, angažman svih ključnih dionika, temeljite obuke za zaposlenike i kontinuiranu podršku tijekom i nakon implementacije.

Važno je također imati jasnu viziju i ciljeve koje želite postići implementacijom ERP sustava, kao i biti spreman na prilagodbe i promjene tijekom procesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close