Premije osiguranja za slučaj smrti, bez ulagačke i bez štedne komponente, koje poslodavac uplaćuje u korist zaposlenika, kao neoporezivi primici

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2024. u 11:55
Foto: Unsplash

Ovaj prijedlog sukladan je tendencijama prisutnim na cjelokupnom europskoj razini usmjerenim na principe dobrobiti zaposlenih i poboljšanje njihove financijske pozicije.

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predložili su Ministarstvu financija RH i Poreznoj upravi da u okviru aktualne porezne reforme omogući za proizvode osiguranja za slučaj smrti bez ulagačke i bez štedne komponente (s dopunskim osiguranjima) koje poslodavac uplaćuje u korist svojeg zaposlenika, jednak porezni tretman kao što, sukladno Zakonu o porezu na dohodak, već imaju dobrovoljno mirovinsko osiguranje te dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje, na način da se premija i za tu vrstu osiguranja tretira kao neoporeziv primitak. Predloženi neoporeziv iznos bio bi minimalno do 500 eura po zaposleniku godišnje.

Naime, sukladno članku 9. stavak 1. točke 18. i 24. Zakona o porezu na dohodak porez na dohodak se ne plaća na premije dobrovoljnog mirovinskog osiguranja koje poslodavac uplaćuje u korist svojeg radnika, uz njegov pristanak, do visine 67,00 eura za svaki mjesec poreznog razdoblja, odnosno ukupno do 804,00 eura godišnje. Također, porez na dohodak se ne plaća niti na premije dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja koje poslodavac uplaćuje u korist svojeg radnika do propisanog iznosa premije od 500,00 eura godišnje.

Ovaj već postojeći zakonski okvir za premije dobrovoljnog mirovinskog osiguranja te dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja omogućio je pozitivne pomake u razini osiguranja građana RH. Novi prijedlog Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) ima za cilj dodatno unapređenje dobrobiti zaposlenika i poboljšanje financijske pozicije zaposlenika, kao i njihove obitelji.

Ukoliko bi se usvojio prijedlog Hrvatskog ureda za osiguranje za povoljniji porezni tretman proizvoda osiguranja za slučaj smrti (s dopunskim osiguranjima), a koji ne sadrže ulagačku i štednu komponentu, poslodavci bi mogli pomoći u poboljšanju financijske dobrobiti zaposlenika, što posljedično može rezultirati i drugim pozitivnim ishodima, kao što su povećana produktivnost i angažman te smanjeni stres za zaposlenike. Osiguranjem za slučaj smrti zaposlenika zaštićuje se obitelj odnosno najbliže osobe zaposlenika na način da im se u najtežim životnim trenucima osigurava financijska pomoć.

Ovaj prijedlog sukladan je tendencijama prisutnim na cjelokupnom europskoj razini usmjerenim na principe dobrobiti zaposlenih i poboljšanje njihove financijske pozicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close