Tvrtke kojima upravlja uprihode petinu vrijednosti hrvatskog BDP-a

Autor: Mateja Šobak/VL , 22. listopad 2024. u 12:53
Moramo dodatno ojačati pozicije na svim tržištima, prije svega tu mislim na Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, kazao je u velikom intervjuu za Večernji list Pavao Vujnovac na temu budućeg razvoja Fortenove/VL

Pavao Vujnovac, čelnik PPD-a, ENNA-e i Fortenova grupe nominiran je za gospodarstvenika godine.

Od čelnika Prvog plinarskog društva (PPD) u dugovima u samo desetak godina Pavao Vujnovac došao je do pozicije prvog čovjeka holding kompanije Energia naturalis (ENNA), grupe koja se lani pozicionirala na sam vrh najvećih tvrtki u Hrvatskoj.

A onda je s Open Passom, firmom koju je registirao 2020., ove godine postao i većinski vlasnik Fortenova grupe. Ključni sektori, energetika i hrana, postali su oni kojima upravlja upravo Pavao Vujnovac, čije tvrtke uprihode petinu vrijednosti hrvatskog BDP-a te u kojima sad radi više od 50 tisuća ljudi.

Najveći prihodi
Kad se davnih dana javio na natječaj u PPD-u, Osječanin Vujnovac nije znao gotovo ništa o plinu, kao ni o tvrtki s dvadesetak zaposlenih, što nije čudno jer rijetko tko izvan vukovarskog područja jest. Mađari su tada “držali” PPD preko tvrtke koja je bila dio njemačkog E.ON-a, a Plinarsko društvo, imalo je 600 kilometara plinske mreže, izgrađene kreditom.

Posao nije išao najbolje, a Vujnovac devet mjeseci nakon zaposlenja postaje voditelj financija i prodaje tvrtke. Početkom 2007. E.ON mu nudi direktorsko mjesto, a tri godine poslije i ponudu da vlasnički preuzme PPD. Nijemci su htjeli posrnulo poduzeće prepustiti nekome tko će preuzeti i dugove, a Vujnovac se odlučio na rizik.

93

posto udjela Fortenove lani je preuzela Vujnovčeva tvrtka Open Pass

Ostao je u vezi s jednim od najvećih trgovaca plinom u Europi, E.ON Ruhrgasom, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u Hrvatskoj. Krajem 2011. sklapa, u suradnji s E.ON-om, prvi veliki ugovor, onaj sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već 2012. PPD opskrbljuje dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj: Petrokemiju Kutina i HEP.

Te iste godine PPD postaje lokalni partner ruskom Gazpromu, zbog čega ima još konkurentniju cijenu plina, a i brz rast poslovanja. Desetogodišnji ugovor o opskrbi prirodnim plinom PPD je potpisao s Gazpromom i 2017., a sve je to Vujnovcu donijelo i titulu “ruskog igrača”.

Vujnovac je 2010. osnovao tvrtku ENNA koja je rasla sve do današnje ENNA Grupe, a sam se Vujnovac lani povukao iz upravljačkih struktura firme i operativu prepustio Boštjanu Napastu. I PPD se lani ponovno izdvojio iz ENNA-e, koja je, podsjetimo, u 2022. ostvarila najveće konsolidirane prihode.

PPD i ENNA, a odnedavno i Fortenova svakako su prve asocijacije kad netko spomene ime Pavla Vujnovca, ali ovaj je poduzetnik jedini vlasnik, suvlasnik ili posredni vlasnik (preko različitih firma) čak 80-ak tvrtki. Kontrola nad Lukom Ploče, gotovo 37% udjela u Pevexu, a zaboraviti ne smijemo ni da je do prodaje kutinske Petrokemije Yildirimu, upravo njegov PPD s Inom držao i većinski dio te firme, preko društva Terra Mineralna gnojiva.

Kad smo već kod Pevexa, Vujnovac je nedavne glasine o prodaji tvrtke dematirao i najavio “novi smjer”, a u istom se kreće i kad je u pitanju Fortenova. Podsjetimo, Open Pass, Vujnovčeva tvrtka, 93 posto Fortenove preuzela je lanjskog prosinca.

Ključni korak bit će refinanciranje duga jer dugovanje je to koji Fortenova ima prema američkom kreditoru HPS-u od 1,2 milijarde eura, a refinanciranje samog zajma navodno je već odrađeno na način da je rok za otplatu produžen za dvije godine, uz kamatnu stopu znatno nižu od trenutačnih 18 posto. I Enna Fruit trebala bi postati dio Fortenove, ali službeno će se sve znati do kraja studenog.

Zamijenio ruski plin
Viziju samog razvoja Fortenove Vujnovac je objasnio za Večernji list. “Vjerujem da postoji ozbiljan potencijal za rast. Puno očekujem od maloprodaje – moramo dodatno ojačati pozicije na svim tržištima, prije svega tu mislim na Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju. Smatram da pozicioniranje maloprodaje i u širem susjedstvu mora biti logičan idući korak”, kazao je Pavao Vujnovac.

A viziju nema, čini se, samo za Fortenovu jer nedavno je povećao vlasnički udio i u Luci Ploče, a na istočnom izlazu iz Splita na Sirobuji, uz najprometniju cestu u državi prema Omišu, gradi i novi trgovački centar na 30 tisuća kvadrata.

Radi to preko tvrtke West Mall, koju ima s partnerima Josipom Jurčevićem (bivši drugi čovjek SOA-e) i Damirom Spudićem, a s kojima je suvlasnik još nekoliko firmi. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je PPD zakupio sve raspoložive kapacitete LNG-a u Omišlju do 2037., s terminala istisnuo Mađare i sav svoj ruski plin zamijenio američkim.

Komentirajte prvi

New Report

Close