Narodne obveznice u financiranju izgradnje drugog bloka Krško?

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2024. u 12:45
O realizaciji projekta NEK 2 građani će se izjasniti na savjetodavnom referendumu koji će se održati 24. studenog/Emica Elveđi/PIXSELL

Ukupna cijena izgradnje drugog bloka nuklearke, bez troškova financiranja, procjenjuje se na 9,6-15,4 milijardi eura.

Prema riječima slovenskog ministra financija Klemena Boštjančiča, Slovenija je financijski sposobna realizirati projekt u slučaju odluke o izgradnji drugog bloka NE Krško (NEK 2).

To bi se moglo financirati dijelom vlastitim kapitalom, a dijelom dugom. U ovom slučaju bit će potrebno jasno definirati pravila.

Kampanja počinje u petak
Kako je istaknuo Boštjančič na drugoj tribini u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, financijsku konstrukciju izgradnje drugog bloka nuklearne elektrane Krško (NEK 2) morat će pripremiti na najvišoj razini. Uz suradnju stručnjaka i međunarodnih institucija, te odnose između većinskih i manjinskih partnera u temeljnom kapitalu.

Boštjančić: Slovenija može osigurati potreban obujam financiranja duga bez pogoršanja stanja na međunarodnim tržištima.

Boštjančiču je najpogodnija ideja javno-privatno partnerstvo (tzv. narodne obveznice), prema kojem bi se država zadužila na tržištu i projektu osigurala potrebna sredstva za izgradnju NEK 2. Odnos treba precizno definirati kako bi se izbjegli naknadni prigovori, a u tom slučaju država ne bi smjela ponuditi niže kamate od onih po kojima se sama zadužuje.

Boštjančič nije želio prognozirati visinu kamatne stope s obzirom na već poznate pretpostavke oko financiranja duga, ali je istaknuo da je projekt kao takav zanimljiv, te su o njemu već vođeni razgovori s investicijskim bankama koje su vrlo zainteresirane za suradnju.

“Slovenija može osigurati potreban obujam financiranja duga bez pogoršanja stanja na međunarodnim tržištima duga”, istaknuo je ministar financija.

Pritom je istaknuo nužnost uspostave primjerenog, učinkovitog sustava upravljanja projektnom tvrtkom na način koji će osigurati marljivost, odgovornost, transparentnost, ekonomičnost i poštenje te ograničiti rizike od korupcije.

O realizaciji projekta NEK 2 građani će se izjasniti na savjetodavnom referendumu koji će se održati 24. studenog. Referendumska kampanja počinje u petak, a među njima će vjerojatno biti i pitanje iznimnog obima ulaganja u novu nuklearnu elektranu – prema iskustvima iz inozemstva često premašuje procijenjenu vrijednost – te dilema može li si to Slovenija priuštiti. Prema posljednjim podacima, ukupna cijena izgradnje NEK 2, bez troškova financiranja, procjenjuje se između 9,6 i 15,4 milijarde eura.

Najmanje do 2043.
Savjetodavni referendum na kojem će birači odlučivati o izgradnji nove nuklearne elektrane Krško trebao bi se održati u nedjelju, 24. studenog.

Tvrtka Gen energija, koja upravlja postojećom NE Krško, na projektu nove nuklearne elektrane u Krškom radi oko dva desetljeća, a veliki pomak u tim aktivnostima dogodio se nakon što je NEK dobio okolišnu suglasnost početkom 2023. te suglasnost za produženje rada za dodatnih 20 godina, odnosno najmanje do 2043.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>bio sam iiot prvi puta i vezao neke novce u nardne oveznice. u međuvremenu zlato naraslo 40%. treba još što reći?</p>

New Report

Close