Zadro: Imat ćemo 55% gubitka u proizvodnji šećera

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2024. u 22:00
Devet milijuna eura pomoći država je već plasirala, istaknuo je ministar Josip Dabro/D. Javorović/PIXSELL

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je da je županjska tvornica na polovici proizvodne kampanje.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, izjavio je da je država poduzela sve kako bi pomogla proizvođačima šećerne repe čiji su usjevi stradali od suše i drugih nepogoda, te im poručio da neće biti ostavljeni nezaštićeni.

“Sredstva smo osigurali državnom proračunu, a od Europske komisije zatražili smo angažiranje kriznog europskog fonda za štete.

Europskoj komisiji poslali smo i dodatnu zamolbu za odobrenje sredstava koja su ostala u programu starog ruralnog razvoja, negdje oko tri milijuna eura, a odobrenje nam je pristiglo prekjučer”, rekao je Dabro u Županji na početku 78. kampanje prerade šećerne repe.

“Iskoristili smo sve moguće resurse kako bismo ublažili posljedice štete koju ste pretrpjeli, a govorimo o devet milijuna eura. Hrvatska država treba vas i u idućim godinama i željeli bismo da ne odustanete od sjetve i proizvodnje šećerne repe”, poručio je Dabro proizvođačima.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je da je županjska tvornica na polovici proizvodne kampanje.

“Očekujemo završetak do 10. prosinca uz proizvodnju 50 tisuća tona, što je oko 40% u odnosu na plan s početka srpnja. Još nismo podvukli crtu, ali sigurno je da ćemo imati 55% gubitka u proizvodnji šećera”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close