Dobit i plaće rastu, slijedi realizacija velike akvizicije Fortenovinog agro-biznisa

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2024. u 07:11
U segmentu Prehrane osobito sam zadovoljna rezultatima koje daju promjene na tržištima Poljske, Njemačke, Austrije i SAD-a i koji vidljivo doprinose profitabilnosti cjelokupne Prehrane, ističe Martina Dalić/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, među petero je kandidata u užem izboru za gospodarstvenika godine.

Predsjednica Uprave koprivničke Podravke Martina Dalić drugu je godinu zaredom među petero kandidata u užem izboru za gospodarstvenika godine u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Iza Podravke je dinamična poslovna godina u kojoj je nastavljen rast prihoda i dobiti, a uspostavljen je investicijski kontinuitet koji će Podravci i u budućnosti omogućiti vodeću poziciju u prehrambeno-industrijskom sektoru.

Ključna prekretnica za Podravku mogla bi biti činjenica da je kompanija pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner.

Značajno veća proizvodnja
Sukladno tome, Podravka i Fortenova grupa potpisale su Ugovor o ekskluzivnosti na temelju kojeg se Podravka obvezala uplatiti i 15 milijuna eura pologa za to preuzimanje. Dovršetak procesa prodaje uslijedit će nakon dodatnih pregovora i usuglašavanja kupoprodajnog ugovora te dobivanja svih potrebnih odobrenja regulatornih tijela u Hrvatskoj i regiji.

5

puta u proteklih dvije i pol godine povećavane su plaće u kompaniji

“Želimo biti pouzdan partner na kojeg možete računati”, poručila je hrvatskim poljoprivrednicima predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić ističući da su poljoprivreda, a posebice povrtlarske kulture, u svim planovima i strategijama te kompanije i imat će još veću važnost u idućim godinama.

Bilo je razdoblja kad im se nije posvećivalo toliko pozornosti, više se orijentiralo na uvoz. No uvjerenje da će se najbolje i najjeftinije sirovine pronaći na tržištu završilo je iz dva razloga: “više sile” koja je pokazala da pretpostavke da se poljoprivredni proizvodi mogu brzo, lako i jednostavno uvesti više nisu točne te zbog ambiciozne poslovne odluke i planova Podravke koji zahtijevaju kvalitetnu i dostupnu sirovinu – i povećanje proizvodnje.

Sukladno tim planovima sagrađen je i novi pogon za primarnu preradu rajčice u sklopu tvornice Kalnik u Varaždinu vrijedan 15–17 milijuna eura. Ondje se danas prerađuje i 4 puta više rajčice nego što se do sada proizvodilo u Istri, gdje i dalje računaju na kooperante i šire suradnju.

No jačaju proizvodnju i na kontinentu, koja je probno krenula na oko 30 hektara, a u planu je godišnja proizvodnja na čak 300 hektara. To je, pak, samo dio investicijskog ciklusa Grupe Podravka koji je u punom jeku. Tijekom protekle tri godine realizirane su kapitalne investicije vrijednosti veće od 100 milijuna eura.

Najveća je svakako gradnja novog LDC-a u Koprivnici koji će zadovoljiti potrebe za skladišnim prostorom na tržištu Hrvatske u sljedećih deset godina. Početkom godine puštena je u rad nova tvornica tjestenine u sklopu Tvornice juha i Vegete, što je bilo prvo ulaganje u gradnju novih proizvodnih pogona nakon 17 godina…

Obnavljali su se i modernizirali, među ostalim, i proizvodni pogoni u Koprivnici i Varaždinu te poslovno sjedište Podravke, što će za posljedicu imati i smanjenje potrošnje energije za grijanje od oko 82%, a u pogon je puštena i sunčana elektrana na lokaciji Danica, trenutačno najveća integrirana (izvedena na krovovima postojećih objekata/građevina) u Hrvatskoj.

Uspješno je priveden kraju i projekt Zaokret Žita, Podravkine kompanije u Sloveniji, radi povećanja efikasnosti i konkurentnosti u segmentu pekarstva, jačanja tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenja dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu.

Prevladani izazovi
“U segmentu Prehrane osobito sam zadovoljna rezultatima koje daju promjene na tržištima Poljske, Njemačke, Austrije i SAD-a i koji vidljivo doprinose profitabilnosti cjelokupne Prehrane. U segmentu Farmaceutike uspjeli smo prevladati izazove koje je donio rat u Ukrajini te je Belupo poslovao iznimno dobro”, poručila je Dalić.

U protekle dvije i pol godine koprivnički je div pet puta povećavao plaće i primanja zaposlenika. Posljednjim u nizu povećanja plaće radnika porast će 150 do 250 eura bruto, čime će se, tvrde u Podravci, dodatno poduprijeti i prelazak na novi sustav plaća koji je stupio na snagu krajem prošle godine. Uvođenjem novog sustava plaća u prosincu 2023. bruto primanja radnika Podravke povećana su 54% u odnosu na početak 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close