Telekomi uvode velike promjene. Stiže dvostruko brži internet, a jedna skupina građana će ga imati po posebnoj cijeni

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2024. u 16:16
Foto: Reuters

Operateri ističu kako im je vrijeme za prilagodbu kratko, dok A1 i Telemach nemaju iskustva s uslugom pa su im potrebne pripreme na kojima rade.

Od Nove godine svi operateri internetskih usluga koji posluju na nacionalnoj razini morat će udvostručiti brzinu interneta sa sadašnjih sedam megabita po sekundi na 14 megabita, a uvodi se i osnovni paket usluga za socijalno ugrožene građane, najavljeno je iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), piše Novi list.

Osim udvostručenja brzine interneta, telekom operaterima ograničava se i najviša mjesečna cijena osnovnog paketa usluga koja neće smjeti biti veća od 29,21 eura plus PDV, a za socijalno ugrožene maksimalno 6,77 eura plus PDV.

Pritom će se kod socijalno ugroženih građana povećati opseg obuhvata pa će pravo na osnovni paket usluga po nižoj cijeni imati korisnici zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine bez osiguranog smještaja ili organiziranog stanovanja, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji, novčane naknade za civilne stradalnike te korisnici naknade za ugroženog kupca energenata.

Odluke će stupiti na snagu nakon što HAKOM proglasi tzv. USO operatora, odnosno operatora univerzalne usluge kod kojega svaka javna usluga mora biti dostupna svakom građaninu na njegov zahtjev. Naime, Hrvatski telekom više neće biti jedini USO operater, koji je samo lani u mrežu uložio 320 milijuna eura, nego će se ta obveza proširiti i na ostale operatere. Što se tiče dostupnosti, HT će biti USO operater u svim geografskim jedinicama, A1 u njih 19, a Telemach u pet geografskih jedinica, piše Novi list.

Operateri ističu kako im je vrijeme za prilagodbu kratko, dok A1 i Telemach nemaju iskustva s uslugom pa su im potrebne pripreme na kojima rade. Za sada nisu u mogućnosti procijeniti opseg obveze kao ni njen značaj, ali intenzivno se pripremaju uz podršku stručne službe HAKOM-a čiju pomoć i dalje očekuju. Iako HT iskustvo ima, u praksi ne očekuju veće izmjene, no smatraju da sva tri operatora trebaju ravnopravno sudjelovati na cijelom teritoriju putem pokretnih mreža jer mreže A1 i Telemacha su također dostupne i kvalitetne, a to bi, kažu, pridonijelo određenoj ravnopravnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close