Žene su vlasnice trećine poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2024. u 22:00
Trećina proračuna Europske unije namijenjena je očuvanju sela i poljoprivrede, a dio tog novca stiže i srpskim poduzetnicama/Shutterstock

Od ukupno 1136 korisnika IPARD programa čak je 38 posto žena, odnosno njih 479.

Žene su nositeljice više od 30 posto svih registriranih poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji, a najčešće se bave proizvodnjom organske hrane, proizvodnjom povrća i cvijeća u plastenicima, preradom poljoprivrednih proizvoda, pčelarstvom i seoskim turizmom.

“Taj broj raste, a Ministarstvo poljoprivrede potiče njihovo gospodarsko osnaživanje dodatnim bodovima i kreditima s kamatom od jedan posto, kao i regulativom za svaki dio poljoprivredne proizvodnje”, rekla je državna tajnica Ministarstva poljoprivrede. šumarstva i vodnog gospodarstva, Livija Pavićević.

Manja gospodarstva
S druge strane, žene čine većinu obiteljske radne snage na seoskim gospodarstvima, gotovo 60 posto, a njihov je udio još veći u manjim gospodarstvima – 64 posto, javlja agencija Beta. Pavićević je navela da projekt Konkurentna poljoprivreda Srbije, koji se realizira u suradnji sa Svjetskom bankom, značajno doprinosi osnaživanju žena u ruralnim područjima, jer je svaki treći prijavljeni na prva dva javna poziva žena, odnosno 482 žene, koje su dobile potpore za razvoj svojih kućanstava i poljoprivredne proizvodnje.

Čime se bave poduzetnice na selu?

Najčešće se bave proizvodnjom organske hrane, proizvodnjom povrća i cvijeća u plastenicima, preradom poljoprivrednih proizvoda, pčelarstvom i seoskim turizmom.

Kazala je da je od 1.136 korisnika “IPARD” programa čak 38 posto žena, odnosno njih 479. Šef suradnje Delegacije EU u Srbiji Nicola Bertolini rekao je da je trećina proračuna Europske unije namijenjena očuvanju sela i poljoprivrede. Kazao je da se u Srbiji već deset godina provodi program “IPARD” s različitim mjerama potpore poljoprivrednicima i naveo da se danas iz EU-a dijeli 288 milijuna eura za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Osim novca iz EU, ženama kao osnicačima ili zastupncama tvrtki, su na raspolaganju i sredstva iz srpskog državnog proračuna. Ministarstvo gospodarstva dodjeljuje potpore poduzetnicima i mikropoduzećima čiji su osnivači ili zastupnici žene, a koji proizvode hranu na selu. Za ovaj program biće izdvojeno 30 milijuna dinara.

Bespovratna sredstva odobravaju se u iznosu od 100 posto vrijednosti investicije, u rasponu od 300.000 do 500.000 dinara. Tim novcem može se kupiti nova oprema za skladištenje, preradu i pakiranje poljoprivrednih proizvoda.

Državne potpore
Također, sredstva su namijenjena za nabavu repromaterijala čiji troškovi nabave mogu sudjelovati do 25 posto u strukturi ukupne investicije (nabava repromaterijala ne može biti cjelokupna investicijska investicija – već samo do 25 posto ukupne vrijednosti investicije).), dok se preostali dio mora odnositi na opremu. Pravo prijave na natječaj imaju trgovačka društva koja su u Agenciji za privredne registre (APR) razvrstana u mikro pravne osobe, kao i poduzetnici.

U tvrtki s više osnivača minimalni udio, koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena, iznosi 50 posto. U poduzeću koje ima više zakonskih zastupnika, odnosno kod poduzetnika koji ima više voditelja, sve moraju biti žene.

Pravo prijave na javni poziv imaju i gospodarski subjekti čiji su osnivači fizičke osobe strani državljani s prebivalištem u Srbiji, uz ispunjenje svih ostalih uvjeta iz programa, zaključuje se.

Komentirajte prvi

New Report

Close