Uskoro stiže velika promjena za dio umirovljenika: ‘Godinama smo to tražili i sada je napokon naš prijedlog prihvaćen’

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2024. u 07:36
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U europskim zemljama umirovljenici rade da si poprave kvalitetu života, a ne zato da prežive kao što je slučaj kod nas.

Uskoro bi se trebao dogoditi još veći iskorak, iznuđen manjkom radne snage na tržištu i lošim socijalnim položajem umirovljenika, piše N1.

Naime, u ponedjeljak je na konstiturajućoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe dogovoreno da se umirovljenicima omogući i rad u punom radnom vremenu – osam sati, ali uz isplatu pola iznosa mirovine.

Informaciju nam je prenijela Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) koja je sudjelovala na konstituirajućoj sjednici Vijeća, a na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskoga sustava Marin Piletić.

“To smo dogovorili i to će biti uvršteno u novi Zakon o mirovinskom osiguranju. Godinama smo to tražili i sada je napokon naš prijedlog prihvaćen”, kazala je.

U Europi, dodaje Petrović, stopa zaposlenosti umirovljenika je 25 posto, u skandinavskim zemljama čak 40 posto, a u Hrvatskoj tek 2,8 posto.

“U europskim zemljama umirovljenici rade da si poprave kvalitetu života, a ne zato da prežive kao što je slučaj kod nas. Zato umirovljenici iz tih zemalja putuju, idu na krstarenja ili ljetuju po dva mjeseca”, kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close