‘Zbog niže kupovne moći, rast cijena osjetimo jače’

Autor: Josipa Ban , 16. listopad 2024. u 22:00
Na cijenu sirovina u narednoj godini utjecat će i jesenska žetva, rekao je na Agro Summitu konzultant Robert Jurišić/Igor Šoban/PIXSELL

‘U poljoprivrednoj proizvodnji moramo povećati efikasnost te usavršiti ono što uzgajamo i proizvodimo, kulture koje donose više prinose’.

Na cijenu sirovina na svjetskim robnim burzama, na kojima nikada nije dosadno, utječu brojni parametri, objasnio je konzultant Robert Jurišić na konferenciji Agro Summit Poslovnog dnevnika.

Osim makroekonomskih i geopolitičkih na cijenu će utjecati i kretanje cijena energenta, klimatski utjecaji, poput suša, poplava…

Europski pad, rast SAD-a
Ove godine tako imamo situaciju smanjenog izvoza iz Ukrajine, poznate kao europske žitnice, smanjene proizvodnje žitarica i uljarica u Europi, ali zato rekordne prinose istih kultura u Sjedinjenim Državama. Na cijenu sirovina u narednoj godini, kaže Jurišić, utjecat će i jesenska žetva.

Pa iako je teško odgovoriti je li vrijeme skupih sirovina iza nas, sigurno je da su cijene danas na nižim razinama no što su bile zbog poremećaja na tržištu koje je prouzročila koronakriza te energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Takve cijene, osim ako se ne pojave značajniji rizici, trebale bi ostati i sljedeće godine, smatra Jurišić.

Dakle, slijedi stabilizacija u cijenama sirovina. Na pitanje jesu li građani opravdano ljutiti zbog iznimnog rasta cijene hrane, Jurišić odgovora da bi ljutnja bila opravdana da su samo Hrvati osjetili rast cijena, no njoj su svjedočili gotovo svi građani Europske unije.

“Problem je što je kod nas kupovna moć niža nego u zapadnim zemljama, pa udar rasta cijena građani u Hrvatskoj jače osjete nego na zapadu”, ističe.

Također, Jurišić smatra da Hrvatska itekako ima konkurentne proizvođače. “To su oni koji su uspjeli pronaći dobitnu formulu”, ističe te dodaje da u poljoprivrednoj proizvodnji moramo povećati efikasnost te usavršiti ono što uzgajamo i proizvodimo, odnosno usredotočiti se na kulture koje donose više prinose i višu dodanu vrijednost.

Premali za burzu hrane
Jurišić je upitan i treba li Hrvatskoj burza poljoprivrednih roba. Konzultant odgovara da je burza, koju karakterizira volatilnost i dinamičnost, zapravo financijsko tržište. Da bi imala smisla, zahtijeva veliki broj sudionika koji aktivno trguju.

“Da bi burza imala smisla, mora imati milijune korisnika. Burza u Hrvatskoj bi bila premala da bi ispunila svoj smisao”, ističe Jurišić.

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close