Voće, povrće i stočarstvo strateški su sektori u kojima je cilj povećati suverenost

Autor: Ana Roksandić , 16. listopad 2024. u 22:00
Namjera nam je dati odgovore na izazove pred nama, detektirati trendove koji nas okružuju, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević/Igor Šoban/PIXSELL

Prehrambena suverenost bila je tema ovogodišnjeg skupa u hotelu Westin.

Poslovni dnevnik okupio je jučer vodeće gospodarstvenike i predstavnike državnih institucija iz poljoprivrednog i srodnih sektora kako bi se govorilo o izazovima koji muče hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju u vremenima velikih globalnih previranja i promjena.

Tema summita, održanog u zagrebačkom hotelu Westin, bila je prehrambena suverenost. Pojam je to koji se odnosi na pravo zajednica i država da kontroliraju vlastiti prehrambeni sustav, uključujući način proizvodnje, distribucije i konzumacije hrane.

Majdak: Cilj je povećati u strateškim sektorima suverenost, ali i proizvoditi zdravstveno ispravnu i sigurnu hranu.

U kontekstu Hrvatske, tema postaje sve važnija zbog globalizacije i ovisnosti o uvozu hrane, što često stavlja lokalne poljoprivrednike u nepovoljan položaj. Iako ima bogate prirodne resurse, plodno tlo i dugu poljoprivrednu tradiciju, Hrvatska se suočava s izazovima poput malog broja mladih u poljoprivredi i niskih poticaja, a globalne klimatske promjene dodatno kompliciraju postizanje prehrambene neovisnosti.

Kako učiti od najboljih agrozemalja i s kojim proizvodima u budućnosti možemo izaći na globalno tržište, otkrili su sudionici skupa u Westinu/Igor Šoban/PIXSELL

Očuvanje ruralnih zajednica
Prehrambena suverenost naglašava važnost lokalne proizvodnje hrane, održivosti i očuvanja ruralnih zajednica kako bi se osigurao dugoročni pristup kvalitetnoj i zdravoj hrani za sve građane. Pozdravne govore summita održali su Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg prvog izdanja, ovogodišnji Agro Summit privukao je zanimanje sektorskih stručnjaka, publike, medija…/I. Šoban/PIXSELL

“Poslovni dnevnik oduvijek prati poljoprivredu kao iznimno važan sektor, a ovakvim summitom namjera nam je dati odgovore na izazove pred nama, detektirati trendove koji nas okružuju i vidjeti koji je pravi smjer u kojem Hrvatska treba ići kad je poljoprivreda u pitanju”, istaknuo je Nišević. “Važno je dati dovoljnu važnost poljoprivredi jer je strateški bitna, a proizvodnja hrane neizmjerno je važna za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku”.

Majdak je naglasio da je poljoprivreda važna strateška grana hrvatskog gospodarstva i da je važno na summitu pokazati odgovore koje imamo u poljoprivredi. Državni tajnik istaknuo je i da je Vlada već na polju poljoprivrede djelovala ograničenjem cijena, a u resornom ministarstvu u sklopu intervencija trude se dodatno usmjeriti potrebna sredstva kako bi nam poljoprivredna bila otpornija i kako bi bilo lakše svim poljoprivrednicima koji se suočavaju s raznim izazovima.

Pravo zajednica i država da kontroliraju vlastiti prehrambeni sustav bila je tema razgovora na Agro Summitu Poslovnog dnevnika/I. Šoban/PIXSELL

Zelene politike i potrebe RH
“Definirali smo potrebe u strateškim sektorima, a to su sektor voća i povrća i segment stočarstva koji prolazi kroz određene izazove unutar zelenih politika i potrebe RH za stočnim proizvodima. Cilj je povećati u strateškim sektorima suverenost, ali i proizvoditi zdravstveno ispravnu i sigurnu hranu”, rekao je državni tajnik.

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close