Tri tjedna prije izbora u SAD-u Elon Musk donirao Trumpu 75 milijuna dolara

Autor: Domagoj Puljizović , 17. listopad 2024. u 07:09
Velikodušnost donacija svrstava Elona Muska među najveće Trumpove podupiratelje u ovoj izbornoj kampanji/Reuters

Kamala Harris vodi za 2,6% na nacionalnoj razini, dok su u sedam ključnih država kandidati gotovo izjednačeni.

Elon Musk donirao je gotovo 75 milijuna dolara kako bi pomogao Donaldu Trumpu u pokušaju da ponovno osvoji Bijelu kuću. Tim potezom, najbogatiji čovjek na svijetu nastoji utjecati na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom.

Prema izvješću o financiranju kampanja podnesenom Federalnoj izbornoj komisiji (FEC) u utorak, Musk je tijekom trećeg tromjesečja dao nekoliko višemilijunskih donacija svojoj političkoj akcijskoj grupi America Pac, čime joj je osigurao ogroman budžet za podršku Trumpovoj kandidaturi.

Prema neovisnoj neprofitnoj organizaciji OpenSecrets, grupa je već potrošila više od 96 milijuna dolara na promicanje Trumpa te dodatnih 10 milijuna dolara za pomoć republikancima u kongresnim utrkama. Musk je potporu Trumpu izrazio još u srpnju nakon što je republikanski kandidat preživio pokušaj atentata u Pennsylvaniji.

Udeseterostručio bogatstvo

Musk je bio nezadovoljan administracijom Bidena i Harris, iako se njegovo bogatstvo između 2020. i 2024. udeseterostručilo na 246 milijardi dolara.

Smanjivanje jaza
Detalji o razmjeru Muskove donacije, koja ga svrstava među najveće Trumpove podupiratelje u ovoj izbornoj kampanji, pojavili su se u trenutku kada bivši predsjednik nastoji smanjiti financijski zaostatak za demokratskom suparnicom Kamalom Harris u tijesnoj utrci za Bijelu kuću.

Prema anketama FT-a, Harris ima prednost od 2,6 posto pred Trumpom na nacionalnoj razini. U sedam ključnih država njih su dvoje praktički izjednačeni, a do izbora su preostala samo tri tjedna.

Trump je 95 milijuna dolara dobio i od Miriam Adelson, supruge pokojnog Sheldona Adelsona, vlasnika i osnivača Las Vegas Sands Corporationa, jedne od najvećih svjetskih tvrtki u industriji kockarnica i luksuznih hotela. Musk, koji je prethodno podržavao demokrate, opisao je izbore kao posljednju nadu za američku demokraciju te ustvrdio da će, pobijedi li Harris, ilegalni imigranti preuzeti zemlju.

“Ako Trump ne pobijedi na ovim izborima, to će biti posljednji izbori koje ćemo imati”, rekao je Musk prošlog tjedna u emisiji republikanskog komentatora Tuckera Carlsona na X-u pa dodao da je “potpuno predan” Trumpu.

Na popisu najvećih donatora Muskove America Pac grupe našli su se i tehnološki poduzetnici milijarderi Cameron i Tyler Winklevoss, rani investitor u Teslu Antonio Gracias, suosnivač Palantir Technologiesa Joe Lonsdale, partner u investicijskoj tvrtki Sequoia Shaun Maguire te Doug Leone, bivši upravljački partner u toj tvrtci.

Rezervirana fotelja
Postane li ponovno predsjednik, Trump je obećao imenovati Muska vođom komisije koja će provesti reviziju federalne potrošnje i propisa. “Elon Musk je možda najveći poslovni čovjek i inovator našeg vremena i unosi ogromnu energiju, kreativnost i fokus u sve što radi”, rekao je John Paulson, jedan od glavnih Trumpovih donatora i potencijalni ministar financija za FT. Dodao je da bi “velika pobjeda” bila uključiti Muska u smanjenje državne birokracije.

Musk je postao sve glasniji kritičar onoga što smatra “woke” politikom. U srpnju je rekao da će svoje kompanije X i SpaceX u Teksas preseliti nakon što je Kalifornija donijela zakon koji zabranjuje školskim okruzima od osoblja traže da obavještavaju roditelje o promjenama o rodnom identitetu učenika.

Također, bio je nezadovoljan administracijom Bidena i Harris, koju je identificirao neprijateljski nastrojenom prema njegovom poslovanju, iako se njegovo bogatstvo između 2020. i 2024. udeseterostručilo na 246 milijarde dolara, prema Forbesu.

Tesla je tijekom prve godine Bidenova mandata, 2021. godine, isključena s događaja na kojem su sudjelovali proizvođači električnih vozila i sindikat United Auto Workers. Tvrtka je bila protiv formiranja sindikata, zbog čega nije bila pozvana.

Komentirajte prvi

New Report

Close