ASML: Procvat AI čipova, no ostatak tržišta stagnira

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2024. u 22:00
Nizozemski proizvođač upozorio je na stagnaciju potražnje za procesorskimi memorijskim čipovima/Reuters

ASML-ov neto prihod poskočio je u razdoblju od srpnja do rujna za 11,9 posto, na 7,5 milijardi eura.

Nizozemski proizvođač strojeva za čipove ASML izvijestio je u utorak o skoku prihoda i dobiti u trećem tromjesečju, uz stagnaciju potražnje, procijenivši da će njegovo poslovanje u 2025. zakočiti naznake slabosti na tržištu procesorskih i memorijskih čipova.

ASML-ov neto prihod poskočio je u razdoblju od srpnja do rujna za 11,9 posto, na 7,5 milijardi eura. Neto dobit uvećana je za 10,5 posto, na 2,1 milijardu eura, piše Reuters. Potražnja za čipovima za umjetnu inteligenciju doživljava procvat, ali tržište memorijskih i čipova za procesore posustaje, napominju u nizozemskom divu, snizivši procjenu ukupnog neto prihoda u 2025. godini na 30 do 35 milijardi eura, “donji dio prognoziranog raspona”, napominje direktor Christophe Fouquet.

Tržište čipova trebalo bi biti slabo i u 2025. godini, pa su kupci oprezni”, objasnio je Fouquet. ASML je najveća europska tehnološka tvrtka i vodeći dobavljač strojeva za proizvodnju čipova, s klijentima u rasponu od tajvanskog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju TSMC-a, preko Intela i Samsunga koji proizvode čipove za procesore, do tvrtki specijaliziranih za memorijske čipove Micron i SK Hynix.

Kina je u trećem tromjesečju činila gotovo polovinu ASML-ovog neto prihoda, uz iznos od 2,79 milijardi eura, najviši od ulaska nizozemske tvrtke na kinesko tržište.

Prije mjesec dana nizozemska vlada zabranila je de facto pod pritiskom Washingtona ASML-u isporuke najsuvremenijih EUV strojeva kineskim kupcima, a prije približno godinu dana uvela joj je i obavezu pribavljanja dozvole za izvoz NXT:2000 serije i sofisticiranijih DUV strojeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close