Talijanske banke i osiguravatelji na poreznom udaru države

Autor: Ana Blašković , 16. listopad 2024. u 22:00
Vlada Giorgie Meloni zatresla je prošle godine financijska tržišta najavom iznenadnog poreza na banke, no kasnije je od ideje reterirala/Reuters

Premijerka Giorgia Meloni očekuje izdašan doprinos od 3,5 milijarde eura.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je da će u pokrivanju devet milijardi eura velikog manjka u proračunu čak 3,5 milijarde eura prikupiti od banaka i osiguravajućih društava.

Nakon sastanka vlade u utorak navečer, Meloni je na platformi X napisala da je vlada održala svoju obvezu da “građane stavi u središte” i da će se dodatna sredstva koristiti za financiranje javnog zdravstvenog sustava i poboljšanih usluga, prenosi Financial Times.

Detalji nisu poznati, no izvori upućeni u razgovore između banaka i vlade rekli su da su rasprave bile usmjerene na privremeno ukidanje odbitaka za tzv. odgođenu poreznu imovinu i povećanje poreza na dioničke opcije bankara. Melonijin komentar sugerira da će se iste mjere vjerojatno primijeniti na osiguravajuća društva.

Privremene, određene unaprijed

Udruga banaka ABI traži da mjere budu privremene i određene unaprijed, da ne budu retroaktivne ni s utjecajem na bilance banaka.

Porezni odbici
Odgođena porezna imovina daje bankama pravo da plate manje poreza u financijskoj godini u kojoj trošak koji ju je stvorio imovinu postao odbitan. Prema planovima, banke bi morale u potpunosti odgoditi takve odbitke za 2025. i 2026., dok bi samo djelomični bili za 2027. i 2028. godinu. Glasnogovornik vlade odbio je komentirati detalje mjera usmjerenih na financijske kompanije.

Prema pisanju FT-a, talijanska Vlada ubrzala je planove za finaliziranje proračuna za sljedeću godinu, koji prije konačnog zelenog svjetla mora razmotriti parlament. Javi dug Italije u odnosu na BDP jedan je od najviših u eurozoni. Susjedna zemlja, međutim, smanjila je proračunski deficit na 3,4 posto u 2024. i cilja na daljnji pad ispod 3 posto do 2026. godine.

U vladajućoj talijanskoj koaliciji tinjale su napetosti dok se pokušavalo pronaći dovoljno sredstava za ispunjavanje skupog obećanja o smanjenju poreza za slabije plaćene radnike, ali i zahtjeve EU-a — koji uključuju smanjenje deficita od 10 milijardi eura sljedeće godine. Rasprave su bile usredotočene na smanjenje potrošnje u ministarstvima i drugim javnim službama.

Najveći teret
Forza Italia, liberalni mlađi koalicijski partner, snažno se usprotivio novim nametima na banke i tvrtke, ali je naposljetku prihvatio kompromis. Članovi nacionalističke Lige tvrdili su da bi banke trebale snositi najveći teret, nakon što su ubrale velike profite od rasta kamatnih stopa u eurozoni.

Najava okretanja fokusa na banke nije prva takva ideja u Rimu. Melonijina vlada je prošle godine zatresla financijska tržišta najavom iznenadnog poreza na banke, no kasnije je reterirala.

Talijansko bankarsko udruženje, ABI, u rujnu je priopćilo da s vladom razgovara o načinima doprinosa proračunu, ali “mjere moraju biti privremene, unaprijed određene, ne retroaktivne i bez utjecaja na bilance banaka”.

Komentirajte prvi

New Report

Close