FOTO: Prehrambena suverenost naglašava važnost lokalne proizvodnje hrane, te održivosti i očuvanja ruralnih zajednica

Autor: Ana Roksandić , 16. listopad 2024. u 11:43
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Važno je dati dovoljnu važnost poljoprivredi jer je strateški bitna, a proizvodnja hrane neizmjerno je važna za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku.

Poslovni dnevnik okupio je u srijedu vodeće gospodarstvenike i predstavnike državnih institucija iz poljoprivrednog i srodnih sektora kako bi se govorilo o izazovima koji muče hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju u vremenima velikih globalnih previranja i promjena.

Tema ovogodišnjeg summita, koji je bio održan u zagrebačkom hotelu Westin, bila je prehrambena suverenost. Prehrambena suverenost u Hrvatskoj odnosi se na pravo zajednica i država da kontroliraju vlastiti prehrambeni sustav, uključujući način proizvodnje, distribucije i konzumacije hrane. U kontekstu Hrvatske, ova tema postaje sve važnija zbog globalizacije i ovisnosti o uvozu hrane, što često stavlja lokalne poljoprivrednike u nepovoljan položaj.

Iako Hrvatska ima bogate prirodne resurse, plodno tlo i dugu poljoprivrednu tradiciju, izazovi poput malog broja mladih u poljoprivredi, niskih poticaja te globalne klimatske promjene dodatno kompliciraju postizanje prehrambene neovisnosti. Prehrambena suverenost naglašava važnost lokalne proizvodnje hrane, održivosti i očuvanja ruralnih zajednica kako bi se osigurao dugoročni pristup kvalitetnoj i zdravoj hrani za sve građane. Pozdravna obraćanja održali su Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika. 

“Poslovni dnevnik oduvijek prati poljoprivredu kao iznimno važan sektor, a ovakvim summitom namjera nam je dati odgovore na izazove pred nama, detektirati trendove koji nas okružuju  i vidjeti koji je pravi smjer u kojem Hrvatska treba ići kad je poljoprivreda u pitanju ”, kazao je Nišević. 

Važno je dati dovoljnu važnost poljoprivredi jer je strateški bitna, a proizvodnja hrane neizmjerno je važna za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku.  Majdak je naglasio kako je poljoprivreda važna strateška grana hrvatskog gospodarstva i kako je važno na summitu pokazati odgovore koje imamo u poljoprivredi. 

Državni tajnik je kazao kako je Vlada već na polju poljoprivrede djelovala ograničenjem cijena, a u resornom ministarstvu u sklopu svojih intervencija trude se dodatno usmjeriti potrebna sredstva kako bi nam poljoprivredna bila otpornija i kako bi bilo lakše svim poljoprivrednicima koji se suočavaju s raznim izazovima.  

“Definirali smo potrebe u strateškim sektorima, a to su sektor voća i povrća i segment stočarstva koji prolazi kroz određene izazove unutar zelenih politika i potrebe RH za stočnim proizvodima. Cilj je povećati u strateškim sektorima suverenost, ali i proizvoditi zdravstveno ispravnu i sigurnu hranu’’, rekao je državni tajnik. 

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close