Analitičari: Pričekajte povoljniji trenutak za kupnju stana u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U Podgorici se najviše traže manji jednosobni i dvosobni stanovi, a ponuda ne može zadovoljiti potražnju.

U Podgorici se najviše traže manji jednosobni i dvosobni stanovi, a trenutna ponuda ne može zadovoljiti potražnju. Osim toga, cijene kvadrata variraju, ali prosjek je dosegao cifru od 2000 eura po kvadratu.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković savjetuje da je za kupovinu nekretnina bolje pričekati povoljniji trenutak na tržištu i pad euribora, napominjući da se mora uključiti i država.

Teško do stana
Cijene kvadrata stana u Podgorici kreću se od 1700 do 2700 eura, ovisno o lokaciji i stanju nekretnine. U Udruženju agencija za nekretnine Crne Gore navode da su najtraženiji dijelovi grada Preko Morača i širi dio takozvane Gradske četvrti. Kvadratni metar u tim naseljima stoji od 2200 do 2700 eura.

“Dakle, prosječna cijena kvadrata na tim lokacijama je 1700 – 1800 po kvadratu za stan u izgradnji u novogradnji, dok se useljivi stanovi u novogradnji na tim lokacijama kreću od oko 2000 po kvadratu. Kada govorimo o staroj gradnji, na to utječe mnogo faktora: stanje, lokacija, a tu imamo širi raspon cijena, od 1200 do 1300, pa čak i do 2000 u ovom dijelu Prekomorače – kaže za Gradski portal Stefan Mišković iz Udruga agencija za nekretnine Crna Gore.

2000

eura košta prosječni kvadrat stana u Podgorici

Kupci su uglavnom mladi ljudi koji su već dizali kredite, objašnjava Mišković. Mulešković, pak, navodi da je mladima jako teško osigurati sebi nekretninu “Ako mladi imaju stabilna primanja i žive kao podstanari, bilo bi isplativo uzeti stan u tom kraju. S druge strane, ako nisu podstanari, ako nemaju taj trošak režija, moram reći da su kamate visoke i nije im najbolje vrijeme za ulazak u takav aranžman – kaže Mulešković.

No, nekada je situacija bila drugačija, mnogi su radnici dobivali i kupovali stan po vrlo povoljnim uvjetima. Jedan od njih je inženjer Radisav Pupović, koji je gotovo 30 godina radio u nekadašnjem gigantu – tvornici Radoje Dakić.

“Imali smo u firmi točan popis koji su to ugroženi objekti za koje grade stanove u Bloku 5 i na Zabjelu, koje su radnici dobili na natječaju, a kasnije otkupili. To je politika, a danas je situacija drugačija. Danas je sve privatizirano i jako je teško – navodi Pupović.

Nedostatak državne inicijative jedan je od glavnih problema, ocjenjuje Mulešković, navodeći da bi projekt 1000+ bio dobar koncept, uz zaključak da je trenutno najbolje pričekati da se tržišna situacija stabilizira i stoga odgoditi kupnju apartmana.

Mnogi kažu da je kupovina nekretnine u Crnoj Gori odlična opcija – jednostavna procedura registracije za strance, nije potreban dokaz o prihodima, piše na portalu agencije za nekretnine “Tradegoria”. Agencija ima predstavništva u Budvi i Baru, na jugu Crne Gore.

Isticanje takvog natpisa je “dokaz da vlasnik stranice ne poštuje stroge zakonske norme”, rekli su za Radio Slobodna Europa (RSE) iz Odjela za financijsku obavještajnu službu (FIU) Ravnateljstva policije. “Iako agencija za nekretnine može samo neizravno sudjelovati u provjeri porijekla novca, takvo eventualno oglašavanje je protuzakonito”, navode u odgovoru na upit RSE.

Kontrola kapitala
U Crnoj Gori je od prosinca 2023. godine na snazi ​​norma Zakona o sprječavanju pranja novca prema kojoj su agencije za nekretnine dužne prijaviti svaku transakciju veću od 10.000 eura u gotovini. Kontrolu provedbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma provodi nekoliko državnih tijela, a nadzor nad prometom nekretnina je u resoru Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstva policije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Odbor za borbu protiv pranja novca Vijeća Europe (Moneyval) upozorili su Crnu Goru na “neučinkovite preventivne mjere za sprječavanje pranja novca od strane agenata za nekretnine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close