Makedoniji trebaju poticaji za izvozno potentne sektore

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Izvoz ove godine pao 5,7 posto dok je uvoz porastao mršavih 0,6 posto.

Iako se Makedonija već godinama suočava sa situacijom u kojoj je uvoz veći od izvoza i to nije nova situacija, problematično je što se sada izvoz smanjio, a trgovinski deficit povećao.

Naime, u istom razdoblju prošle godine, od siječnja do kolovoza, pokrivenost uvoza izvozom dosegnula je 75,4 posto. To je signal koji upućuje na potrebu “mjera” za poticanje izvoza, za jačanje domaćeg gospodarstva. Pad izvoza i povećanje trgovinskog deficita zabilježio je Makstat u najnovijem izvješću o robnoj razmjeni.

Raste deficit
Podaci su pokazali da je ukupna vrijednost robnog izvoza iz Makedonije u razdoblju siječanj-kolovoz 2024. godine iznosila 5,19 milijardi eura i pritom je zabilježen pad od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, vrijednost uvezene robe iznosi 7,34 milijarde eura, što je 0,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Nova Makedonija.

Prema podacima, robni deficit iznosi 2,15 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 70,7 posto. Razmjena po proizvodima pokazuje da najveći udio u izvozu imaju katalizatori na nosačima s plemenitim metalima ili njihovim spojevima, setovi žica za paljenje i sl. za vozila, zrakoplove ili brodove, dijelovi sjedala iz podskupine 821.1 i ostali katalizatori na nosačima.

Naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala (osim sirovih), ostali metali iz skupine platine i njihove legure, sirove ili u obliku praha, platina i legure platine, sirove ili u obliku praha, te ostala motorna vozila za prijevoz osoba.

U razdoblju siječanj-kolovoz ove godine, prema ukupnom obujmu vanjskotrgovinske razmjene, zemlja je najviše trgovala s Njemačkom, Velikom Britanijom, Grčkom, Kinom i Srbijom. Statistički podaci pokazuju da su se u prošloj godini najviše izvozili i uvozili kemijski i srodni proizvodi, čiji je izvoz premašio 93 milijuna denara.

Istovremeno, u ovu kategoriju uvezeno je proizvoda u vrijednosti većoj od 56 milijuna denara. Odmah iza njih, najveći izvoz ostvaren je u kategoriji strojeva i transportnih uređaja, čija je vrijednost dosegnula 92 milijuna denara, ali su uvezeni proizvodi u vrijednosti većoj od 114 milijuna denara.

Što se trgovinskih partnera tiče, i dalje je najveći dio razmjene s Njemačkom, s kojom uspijeva ostvariti suficit, odnosno izvoz je veći od uvoza. Naime, u Njemačku su izvezeni proizvode u vrijednosti od 2.157.328 eura, dok je uvoz dosegao 810.523 eura.

Velika Britanija također je jedna od zemalja s kojom Makedonija bilježi veliku trgovinsku razmjenu, no tamo je uvoz veći od izvoza. Naime, u prvih osam mjeseci izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 63.306 eura, a uvezeno u vrijednosti od 871.441 eura.

Jedna od zemalja s kojom su također ostvarili veći izvoz od uvoza je Mađarska. Iako je razlika simbolična, ipak vrijedi spomenuti da smo u ovu zemlju izvezli proizvoda u vrijednosti od 181.343 eura, dok smo uvezli u vrijednosti od 142.594 eura.

Među strateškim partnerima gdje uspijeva izvoziti veće količine i veće vrijednosti robe je i Kosovo. Naime, od početka godine izvezli smo robe u vrijednosti od 240.845 eura, a uvezli u vrijednosti od 69.465 eura.

Najpropulzivniji sektori
Zemlja u koju više izvozi je Češka, gdje je izvoz dosegao 186.767 eura, a uvoz 109.711 eura. Među najtrgovanijim i izvoznijim proizvodima iz Makedonije su proizvodi prerađivačke industrije. Vrijednost izvezenih proizvoda iz ove industrije doseže 4,6 milijuna eura. No, s druge strane, i uvoz je velik, dosegao je 6,8 milijuna eura.

Što se tiče poljoprivrednih proizvoda, izvezli su robu u vrijednosti od 228.649 eura, a uvezli u vrijednosti od 111.935 eura. U sektoru rudarstva izvoz proizvoda dosegnuo je vrijednost od 156.022 eura, a uvoz 126.251 eura.

Ovi podaci pokazuju da Makedonija ima veliki potencijal za izvoz, posebno u sektoru poljoprivrede i prerađivačke industrije. Prerađivačka industrija je jedna od grana koja uključuje najveći dio radnika u zemlji i prethodnih godina bilježi veliki rast izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close