Tko bi to očekivao? Veliki preokret na američkom tržištu električnih automobila

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2024. u 10:05
Foto: Pixabay

Proizvođači i distributeri suočavaju se s rastućim poticajima i sniženjima cijena kako bi se automobili brže prodali.

Unatoč već višemjesečnoj bujici negativnih vijesti kada je riječ o prodaji električnih automobila (EV) – stiže najava o velikom preokretu na američkom tržištu, piše Poslovni puls.

Prema podacima Cox Automotive i Kelly Blue Book (KBB), prodaja EV-a porasla je za 11% u odnosu na prošlu godinu, s više od 346.000 novih električnih automobila prodanih u trećem ovogodišnjem kvartalu. KBB također navodi kako je prodaja EV-a porasla za 5% u usporedbi s drugim kvartalom.

Još važnije, tržišni udio EV-a u SAD-u povećao se na 8,9%, u usporedbi sa 7,8% iz 2023. godine. Iako je stopa rasta tržišnog udjela EV-a donekle usporila, ona se približava granici od 10%, koju mnogi smatraju važnom prekretnicom za usvajanje EV-a u SAD-u, prenosi Yahoo Finance.

“Iako je godišnji rast usporen, prodaja EV-a u SAD-u nastavlja rasti,” izjavila je Stephanie Valdez Streaty, direktorica za uvid u Cox Automotive.

Međutim, iza rastuće prodaje novih EV-a ne kriju se samo pozitivne vijesti. Proizvođači i distributeri suočavaju se s rastućim poticajima i sniženjima cijena kako bi se automobili brže prodali. KBB izvještava da su poticaji u trećem kvartalu u prosjeku iznosili više od 12%, znatno više od industrijskog prosjeka od 7%.

Komentirajte prvi

New Report

Close