Stiže još jedan natječaj za poduzetnike – potpore od 20 do 120 tisuća eura

Autor: Josipa Ban , 14. listopad 2024. u 07:54
Kompanija Hubbig koja je pokrenula digitalnu platformu za prijevoz tereta prethodni je poziv iskoristila za razvoj platforme Hubbig Marketplace - suosnivačica i direktorica Dragana Lipovac Medić s nagradom za najuspješniji Startup Factory tim 2019./Petar Santini

Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj iz PKK-a: Inovacije novoosnovanih poduzeća.

Nova poduzeća uskoro mogu očekivati objavu natječaja kojim će biti sufinancirani njihovi inovativni projekti. Sufinanciranje će biti osigurana kroz natječaj Inovacije novoosnovanih MSP-ova, a čije je uvjete Ministarstvo gospodarstva početkom listopada stavilo u javno savjetovanje.

Kada će točno biti objavljen poziv vrijedan 14,6 milijuna eura, u okviru kojega će poduzetnici moći dobiti od 20 do 120 tisuća eura potpore, ne zna se točno.

Do 16. listopada otvoreno je savjetovanje, dok bi izvješće o njegovom provođenju trebalo biti objavljeno krajem mjeseca, kada je prema indikativnom planu objave EU natječaja trebao biti raspisan poziv. Taj će datum, očigledno, biti pomaknut.

Primjedbe na natječaj
Bespovratnim potporama mikro, mali i srednji poduzetnici, do 36 mjeseci starosti, moći će financirati razvoj inovativnih proizvoda ili usluga koji se nalazi na razini od 5 do 8 tehnološke spremnosti (TRL 5 do 8 – što označava eksperimentalni razvoj), ali i pripremu lansiranja proizvoda.

Iskustvo korisnika Hubbig Marketplace

Lipovac Medić, suosnivačica Hubbiga, kaže da mlada poduzeća teško mogu dobiti kredit za financiranje inovacija. EU fondovi su stoga jako bitni.

Inovacije koje će biti sufinancirane ovim natječajem moraju biti u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije (S3) te odgovarati tematskim prioritetnim područjima koji su u njoj postavljeni. Njih je sedam, no vrlo su široko postavljeni pa se poduzetnicima neće biti teško staviti u S3 okvire.

Također, navodi se u pozivu, naglasak natječaja, koji se financira iz Programa konkurentnost i kohezija, i koji će biti raspisan u modalitetu privremeno otvorenog postupka (ocjenjuje se kvaliteta projekta), bit će na radikalnim inovacijama te znatnom poboljšanju u komercijalizaciji proizvoda.

U konačnici ovaj bi natječaj trebao doprinijeti rastu inovativnih poduzeća, ali i kulturi inoviranja. Za sada poduzetnici imaju nekoliko primjedbi na natječaj. Najviše ih smeta kriterij starosti poduzeća koja se mogu prijaviti.

Prethodna iskustva
Predlagatelj je odredio da to mogu biti tvrtke do tri godine starosti, a poduzetnici žele da se taj kriteriji pomakne na pet godina. To bi, komentiraju, “bilo u skladu s definicijom iz S3 strategije, ali i praksom iz prethodnih natječaja”. Muči ih i kriterij koji kaže da se na natječaj mogu javiti samo ona poduzeća koja još nisu raspodijelila dobit te traže njegovo micanje.

“Uvjet ograničava uspješna novoosnovana poduzeća koja posluju odgovorno i ostvaruju dobit, čime ih nepravedno isključuje iz natječaja”, piše u jednom od komentara. Očitovanje i stav Ministarstva gospodarstva na ove primjedbe bit će poznato po zaključenju javne rasprave.

Poduzetnici koji su prethodnih godina sudjelovali na tenderu naglašavaju njegovu važnost i značaj. Kompanija Hubbig, koja je pokrenula digitalnu platformu za prijevoz tereta, prethodni je poziv iskoristila za razvoj platforme Hubbig Marketplace.

“Naši korisnici, špediteri, moći će se registrirati te putem platforme uputiti upit za prijevoz. Platforma će ih povezati s adekvatnim prijevoznikom”, objašnjava Dragana Lipovac Medić, suosnivačica i direktorica Hubbiga. Ova inovacija, koja bi trebala pomoći u radu špediterima i prijevoznicima, završena bi trebala biti sljedeće godine, a Lipovac Medić računa da će Hubbigu donijeti rast poslovanja.

Inovacije su, objašnjava poduzetnica, uvijek rizično ulaganje za koje je, posebno mikro i malim poduzećima, nemoguće dobiti financiranje od banaka. Takve bespovratne potpore stoga su od presudne važnosti malim poduzećima da u takve rizične pothvate uopće ulaze.

U zemlji u kojoj je inovativnost na prilično niskim granama ne treba niti govoriti koliko je važno poticati tvrtke i biti im podrška u istraživačko-razvojnim aktivnostima. Treba reći i da je ove godine za te aktivnosti bilo i bit će raspisano više natječaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close