Uvode AI u računovodstvo, podižu zgradu i sudjeluju u megaprojektima Porto Baroš i Kantrida

Autor: Ana Roksandić , 14. listopad 2024. u 07:22
U državi imamo oko 200.000 tvrtki kojima treba pomoći da budu uspješne i konkurentne, kaže Ivan Roje, osnivač i predsjednik Uprave Aestusa/Matija Habljak/PIXSELL

Riječka tvrtka nametnula se u čak tri djelatnosti – aplikacijom, uslugama, ali i vlastitim ulaganjima.

Riječka tvrtka Aestus koja svojim klijentima nudi rješenja u računovodstvu, investicijama, EU fondovima, pokretanju poslovanja i vođenju projekata nedavno je proslavila 10 godina postojanja, a osim inovativne aplikacije koju su osmislili mogu se pohvaliti i konstantnim rastom i sudjelovanjem u nekoliko velikih projekata.

Cilj im je pojednostaviti radni tok poduzetnicima, od pronalaska potrebnih dokumenata do lakog pregleda financijskog stanja. Prema broju zaposlenika i klijenata među vodećima su u hrvatskom računovodstvu, a prednost im daje i vlastita aplikacija Parra koju danas koristi više od 540 mikro i malih poduzetnika u cijeloj zemlji.

Za ulazak u računovodstvene vode su se odlučili jer su i sami bili nezadovoljni uslugom koju su dobivali kao krajnji korisnici. Prema istraživanjima koje su proveli, slični problemi s digitalizacijom muče mlade i srednje poduzetnike diljem Europe. Hrvatski poduzetnici tu nisu u velikom zaostatku, a digitalizacijom bi se svakako sve trebalo poboljšati i ubrzati.

Iskustvo u Microsoftu dalo ideju

‘Ranije sam radio u Microsoftu i vidio kako primjena inovacija često zaobiđe mikro, male i srednje tvrtke zbog cijene i kompleksnosti implementacije’, kaže Ivan Roje.

Parra se ne licencira
“Ranije sam radio u Microsoftu i vidio kako tehnološke promjene i primjena inovacija nažalost često zaobiđu mikro, male i srednje poduzetnike zbog cijene i kompleksnosti implementacije za te biznise.

Kad se dogode pomaci u tehnologiji, male tvrtke moraju mijenjati svoje procese i zvati IT firme u pomoć kako bi implementirali novi softver. Vidljiv je taj veliki raskorak između velikih i malih, pa smo odlučili napraviti spoj softvera i usluga kroz koji možemo omogućiti da svi imaju pristup najnovijim tehnologijama”, pojasnio je Ivan Roje, predsjednik Uprave Aestusa.

Parra je razvijena interno i ova hrvatska tvrtka je ne licencira. Od 2020. godine koriste umjetnu inteligenciju i pomoću strojnog učenja i automatizacije u Parra aplikaciji je riješen problem repetitivnih računovodstvenih zadataka.

U Aestusu treniraju desetke tisuća prilagođenih algoritama koji im pomažu prilikom prijenosa nestrukturiranih podataka u strukturiranu formu, a uz to kroz aplikaciju korisnicima mogu dati najrelevantnije podatke u stvarnom vremenu. Roje vjeruje da je budućnost računovodstva u umjetnoj inteligenciji.

Tvrtka koja klijentima nudi rješenja u računovodstvu, investicijama, EU fondovima, pokretanju poslovanja i vođenju projekata slavi 10 godina postojanja/PD

Više od 1000 klijenata
“Umjetna inteligencija zasigurno je budućnost. Trenutačno smo u fazi razvoja u kojoj je važan platformski pristup. Ako unutar organizacije imate organiziran sustav rada, podatke i tehnološke platforme koje omogućuju implementaciju algoritma na određene dijelove procesa, a bez da se naruši sigurnost, točnost podataka i kvalitetna usluge, onda imate strašno moćan alat”, vjeruje Roje.

No tajna njihova uspjeha nije samo u umjetnoj inteligenciji, već i u njihovim zaposlenicima. Od 2019. godine narasli su 10 puta po broju zaposlenika, a 70 posto zaposlenih čine žene. Osim broja zaposlenih, svake godine imaju i sve više klijenata.

“Vjerujemo da je rast najviše došao kroz preporuke klijenata i razlike u ono što nudimo s obzirom na konkurenciju. Ukupno u sve tri ključne djelatnosti surađujemo s više od 1000 klijenata”, rekao je Roje.

U Aestusu djeluje nekoliko timova, a razvojni tim posvećen je razvoju i sudjelovanju u nekoliko velikih investicijskih projekata u Rijeci – novom stadionu na Kantridi i marini Porto Baroš. Kantrida će biti multifunkcionalan kompleks s 12.000 sjedećih mjesta koji će ispunjavati UEFA-ine standarde, a osim sportskog kompleksa revitalizirat će se i okolni prostor.

Marina Porto Baroš trebala bi postati jedna od najluksuznijih na Jadranu, s više od 260 vezova za megajahte. Prema procjeni Ivana Roje, vrijednost projekta stadiona je više od 200 milijuna eura, a Porto Baroša oko 50 milijuna eura. Oba projekta imaju za cilj značajno doprinijeti turističkom i gospodarskom razvoju Rijeke.

“U marini će se kroz mjesec ili dva krenuti s prvim radovima, dok je Kantrida velik projekt za koji će trebati oko pet godina da se realizira. Nakon promjene prostornog plana slijede projektiranje i gradnja”, kaže nam Roje. Osim što pružaju usluge za druge firme, u Aestusu neke projekte radi i sami. Cos-Terra je njihov projekt osmišljen s ciljem da na tržištu nekretnina postave nove standarde u planiranju, projektiranju i izvedbi. U cijelu priču uloženo je oko dva milijuna eura.

“Cos-Terra je naša prva samostalna investicija. Odlučili smo se uložiti u jedan višestambeni objekt koji smo osmislili od početka do kraja, od ulaza u zgradu do izvedbenih nacrta ugradbenog namještaja”, rekao je osnivač i predsjednik Uprave Aestusa.

10

puta po broju zaposlenih narasli su od 2019. godine

Nema širenja izvan RH
Upitan planira li možda međunarodno širenje, Roje odgovara negativno i naglašava kako je potpuni fokus njegove tvrtke na Hrvatsku.

“Nemamo u planu ići van jer vidimo Hrvatsku kao našu nišu. U našoj zemlji se razvijaju brojne nove tehnologije, ali primarno za strana tržišta. Hrvatsko tržište uvijek nekako ostaje zanemareno, a imamo u državi oko 200.000 tvrtki kojima treba pomoći da budu uspješne i konkurentne”, naglašava Roje.

Već intenzivno rade na novim verzijama aplikacije za klijente koja će uključivati i brojne nove financijske mogućnosti, a nedavno su završili i nove urede sa 130 sjedećih mjesta koje planiraju popuniti u idućih godinu i pol dana.

“U planu je udvostručiti broj zaposlenika i već sada nam gotovo na tjednoj bazi dolaze novi zaposlenici. Kao riječka tvrtka, imamo klijente po cijeloj Hrvatskoj, pa ćemo svakako sve više biti prisutni i u Zagrebu, ekonomskom centru Hrvatske”, rekao je Roje.

Komentirajte prvi

New Report

Close