ERS traži koncesiju za solarnu elektranu vrijednu 42 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2024. u 07:01
Foto: Shutterstock

Po osnovu jednokratne koncesijske naknade za ustupljeno pravo ERS bi trebala platiti 842.049 KM, kao i 0,0055 KM po svakom proizvedenom kilovatu električne energije.

Elektroprivreda Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za treću veliku solarnu elektranu.

Iako iz ove tvrtke stalno ističu da su usmjereni na energiju iz sunca, prethodne dvije elektrane za koje su dobili koncesiju daleko su od puštanja u rad, što ozbiljno dovodi u sumnju ozbiljnost njihovih planova. Naime, oni sada žele koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane Trebinje 3 na području ovog grada, prenose Nezavisne novine.

Instalirana snaga elektrane je 53,6 megavata uz godišnju proizvodnju od oko 85,5 gigavat sati. Vrijednost ove potencijalne investicije procijenjena je na 84,2 milijuna maraka (oko 42 milijuna eura), a koncesija bi trebala biti zaključena na rok od 50 godina.

Po osnovu jednokratne koncesijske naknade za ustupljeno pravo ERS bi trebala platiti 842.049 maraka, kao i 0,0055 maraka po svakom proizvedenom kilovatu električne energije.

“Nositelj provedbe pregovaračkog postupka za davanje koncesije je Ministarstvo energetike i rudarstva, koje će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke Vladi podnijeti izvješće o pregovaračkom postupku, prijedlog odluke o dodjeli koncesije i prijedlog ugovora o koncesiji”, stoji u odluci Vlade Republike Srpske.

Podsjetimo, prema Zakonu o koncesijama RS-a, postoji mogućnost dodjele ugovora putem pregovaračkog postupka, ako samoinicijativno dođe ponuda javnog poduzeća koje obavlja djelatnost od općeg interesa.

Po istom modelu ERS je u listopadu 2020. godine dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1.

Komentirajte prvi

New Report

Close