Srbija novim zakonima uvodi stroža pravila za kladionice

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2024. u 22:00
Poseban je naglasak na sprječavanju maloljetničkog kockanja, uz strogu provjeru dobi i oštre kazne/Shutterstock

Glumci, pjevači, političari, umjetnici, influenceri, sportaši i druge javne osobe više neće smjeti reklamirati kladionice.

Ministarstvo financija i Ministarstvo trgovine uskladili su u javnu raspravu dva zakona – Zakon o igrama na sreću i Zakon o oglašavanju, koji značajno ograničavaju i kompliciraju rad kladionica.

Zakon o igrama na sreću u Srbiji na snazi ​​je od ožujka 2020. godine i regulira različite aspekte u vezi s igrama na sreću. Propisi se odnose na pravo priređivanja igara na sreću, vrste igara, uvjete za priređivanje, prava i obveze priređivača, ostvarivanje prihoda i nadzor, piše Biznis.rs.

Definicija klađenja
Glumci, pjevači, političari, umjetnici, influenceri, sportaši i druge javne osobe više neće smjeti reklamirati kladionice i druge priređivače takozvanih posebnih igara na sreću. U njihovom oglašavanju moći će sudjelovati samo aktivni sportaši čiji su klubovi sponzori kladionica i drugi priređivači ovih igara, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o oglašavanju čiji je nacrt u javnoj raspravi.

Igre na sreću uključuju sudionike koji plaćaju naknadu za priliku da dobiju novac, predmete, usluge ili prava na temelju slučajnosti ili neizvjesnih događaja. Zakon izuzima igre u kojima sudionici koriste znanje i vještine za natjecanje u skladu s određenim pravilima, kao i zabavne igre poput videoigara i flipera. Igre na sreću mogu se priređivati ​​samo prema odobrenim pravilima. Ministarstvo financija odlučuje je li pojedina igra kvalificirana kao igra na sreću.

“Cilj priređivanja igara na sreću je zabava sudionika, dodjela nagrada i prihod za proračun Republike Srbije. Igre na sreću pridonose državnom proračunu, pri čemu se 40 posto dodijeljenih sredstava podupire za različite društvene i humanitarne ciljeve”, objasnili su odvjetnici ureda Stojković.

Igrači plaćaju porez od 20 posto na dobitke veće od 100.000 dinara, dok se operateri suočavaju s raznim porezima, uključujući porez od 15 posto na bruto prihod od online kockanja i 10 posto poreza na kockanje u kasinu. Priređivanje igara na sreću isključivo je pravo Republike Srbije, ako zakonom nije drugačije određeno.

Vlada Srbije najavila je niz novih mjera za promicanje odgovornog kockanja i zaštitu građana od potencijalnih rizika povezanih s ovom aktivnošću. Među ključnim inicijativama su strogi propisi o licenciranju i redovita kontrola operatera, koji osiguravaju da kockarnice i kladionice rade prema visokim standardima odgovornosti.

Obrazovne kampanje šire informacije o rizicima kockanja i daju savjete o tome kako prepoznati problem ovisnosti, a igračima se daje mogućnost postavljanja ograničenja ili samoisključivanja iz kockanja. Program samoisključivanja obvezuje operatere da udovolje zahtjevima igrača i onemogućuje im daljnji pristup kasinima i kladionicama.

Podrška problematičnim kockarima uključuje savjetodavne linije i centre za liječenje, u suradnji s nevladinim organizacijama, dok se oglašavanje kockanja strogo kontrolira kako bi se izbjeglo ciljanje na ranjive skupine. Oglasi sada moraju uključivati ​​poruke o odgovornom kockanju, a financijske transakcije igrača pomno se prate kako bi se uočili potencijalni problemi.

“Poseban je naglasak na sprječavanju maloljetničkog kockanja, uz strogu provjeru dobi i stroge kazne za operatere koji krše ova pravila. Ove mjere predstavljaju zajednički napor države, priređivača i samih igrača da stvore sigurnije okruženje za kockanje u Srbiji”, zaključuju odvjetnici.

Snažan rast
Prema dostupnim podacima, tržište online klađenja u Srbiji posljednjih pet godina raste po stopi od 25 posto godišnje.

Kada je riječ o fizičkim objektima, u Srbiji postoji više od 33.000 automata i preko 2000 uplatnih i uplatnih mjesta (kladionica). Svako njihovo nezakonito korištenje povlači kaznenu odgovornost priređivača, odnosno priređivača igara na sreću, jer dovodi i do značajnog gubitka proračunskih prihoda.

Prema posljednjim podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2900 sportskih kladionica, što je tri puta više po glavi stanovnika nego u Italiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close