WTO: Svjetska trgovina porast će ipak snažnije od očekivanja, 2,7 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2024. u 17:07
U 2025. godini rast razmjene trebao bi tek neznatno ubrzati, i to tri posto/Shutterstock

Razmjena dobara oporavila se od inflacije i viših troškova zaduživanja.

Svjetska trgovinska razmjena porast će ove godine nešto snažnije no što se očekivalo budući da će Azija nadoknaditi slabije rezultate u Europi, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Vrijednost svjetske razmjene porast će u 2024. za 2,7 posto, pokazuju novi izračuni WTO-a. U travnju procijenili su rast na 2,6 posto. Trgovina se ove godine oporavila od posljedica visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja, koji je lani smanjio razmjenu za 1,1 posto, izvijestio je WTO u godišnjem izvješću.

Zahvaljujući popuštanju inflacije središnje banke počele su snižavati kamatne stope, a blaži rast cijena osigurava uvjete za snažniju osobnu i potrošnju kompanija koje bi trebale izdvajati više novca za ulaganja, objašnjavaju u WTO-u. U 2025. rast razmjene trebao bi bi trebao tek neznatno ubrzati, po stopi od 3 posto, procjenjuju.

Temelj lakšoj trgovini

Uz pad kamatnih stopa, blaži rast cijena osigurava uvjete za snažniju osobnu i potrošnju kompanija.

Eskalacije sukoba
“Očekujemo postupni oporavak globalne trgovine u 2024., no i dalje budno pratimo moguće naznake problema, posebice zbog moguće eskalacije regionalnih sukoba, poput onih na Bliskom istoku”, rekla je glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala u priopćenju. Rizik predstavlja i raskorak u monetarnoj politici velikih gospodarstava, budući da bi “mogao izazvati financijsku nestabilnost i promjene u tokovima kapitala”, napominju u WTO-u.

Razmjena bi mogla porasti i snažnije no što se trenutno očekuje ako gospodarska aktivnost zahvaljujući sniženim troškovima zaduživanja poraste snažnije no što se trenutno očekuje, a inflacija se zadrži u prihvatljivim okvirima, dodaju.

Prognoze svjetske robne razmjene ne pokazuju ipak važne promjene u regionalnoj strukturi trgovine, naglasio je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa, dodavši da su podaci o obujmu trgovine znatno izmijenjeni, uključujući one za europski izvoz i uvoz unazad do 2020. godine. Europa je jedina svjetska regija koja će ove godine bilježiti pad obujma izvoza u ovoj godini, i to za 1,4 posto, pokazuju procjene WTO-a, nakon 2,7-postotnog pada u 2023. U 2022. bio je porastao za 1,8 posto, a u 2021. za 6,9 posto, pokazuju novi izračuni.

Pad EU izvoza
Europski izvoz zakočili su automobilski i kemijski sektor, naglasio je WTO, dodavši da pad izvoza automobilskih proizvoda iz EU-a zabrinjava zbog mogućeg utjecaja na razgranate opskrbne lance sektora.

Izvoz organskih kemikalija postupno se pak normalizira, nakon skoka u vrijeme pandemije, dodali su. I uvoz u EU trebao bi se ove godine smanjiti, za 2,3 posto, izračunali su u WTO-u, istaknuvši nagli pad uvoza strojeva, posebno iz Kine.

EU istodobno uvozi sve više robe iz Indije i Vijetnama, što upućuje na njihovu sve značajniju ulogu u globalnim nabavnim lancima. Najviše bi ove godine, po procjenama WTO-a, trebao porasti azijski izvoz, za čak 7,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close