JP MorganChase zaradio 12,9 milijardi dolara u trećem kvartalu

Autor: Ana Blašković , 14. listopad 2024. u 15:23
Jamie Dimon, izvršni direktor JP MorganChasea, rezervirao je 3,1 milijardu dolara za problematične kredite, dvostruko više nego prije godinu dana/Reuters

Rezultati su nadmašili očekivanja u svim djelatnostima banke.

Američka banka JPMorgan Chase zaradila je u trećem tromjesečju 12,9 milijardi dolara, značajno više od očekivanja unatoč tome što se taj kreditor pripremao na veće gubitke po kreditima zbog porasta zaduženosti svojih komitenata u okruženju više cijene novca.

Neto rezultat najveće američke banke premašio je 12,1 milijardu dolara koliko su očekivali analitičari, ali ipak predstavlja pad od dva posto u odnosu na isti kvartal 2023. godine.

Rezultati su nadmašili očekivanja u svim djelatnostima banke, uključujući njezine odjele za kreditiranje i investicijsko bankarstvo i trgovanje, piše Financial Times.

(Pre)optimistični analitičari
Dionice JPMorgana porasle su oko jedan posto prije početka trgovanja u New Yorku. Banka, na čijem je čelu Jamie Dimon, izvijestila o boljem od očekivanog neto prihoda od kamata, koji ocrtava razliku troškova koji plaća na depozite i onoga što zarađuje od zajmova i druge imovine.

Ključni prihod banke u trećem tromjesečju iznosio je 23,5 milijardi dolara, što je tri posto više nego godinu ranije. Nakon što je veći dio posljednje dvije godine nosio izniman profit, očekuje se da će neto kamatni prihod u budućem razdoblju biti pod pritiskom pada američkih referentnih kamatnih stopa.

Prema pisanju FT-a, JPMorgan je podigao svoje smjernice za neto prihod od kamata u 2024. na oko 92,5 milijardi dolara, u odnosu na 91 milijardu dolara koliko je iznosio 2023. godine. Banka nije objavila izglede za 2025., unatoč tome što je glavni operativni direktor Daniel Pinto prošlog mjeseca upozorio da su analitičari previše optimistični oko budućih kamatnih prihoda.

Rast rezervacija
Istovremeno je banka rezervirala 3,1 milijardu dolara za potencijalne gubitke po zajmovima, dvostruko više od iznosa stavljenog po strani prije godinu dana. Gubici banaka od kreditiranja neuobičajeno su niski od 2020. nakon što su vladini poticaji pomogli povećati štednju. Ali kako su kućanstva smanjivala te ušteđevine i povećavala svoje zaduživanje, gubici po kreditima su rasli, piše FT.

Naknade za investicijsko bankarstvo u JPMorganu bile su 31 posto više nego prije godinu dana na 2,3 milijarde dolara, nadmašivši predviđanja analitičara. Na Wall Streetu se s nestrpljenjem očekivao oporavak pripajanja i spajanja, segment čiji je procvat nakon pandemije zaustavio rast kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close