FOTO: Magični prizori iz Šibenika, vidjela se aurora borealis

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2024. u 11:14
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako su veći dio Hrvatske prekrivali oblaci koji su otežavali pogled prema nebu, sretnici u Dalmaciji ipak su imali priliku uživati u ovom rijetkom prizoru.

U četvrtak, oko 18 sati, Zemlju je pogodila snažna geomagnetska oluja, koja je izazvala pojavu aurore borealis, poznate i kao sjeverna svjetlost. Ova fascinantna prirodna pojava obično je vidljiva na višim geografskim širinama, poput Skandinavije, Kanade i Aljaske, ali zbog intenziteta ove solarne oluje, aurora borealis uspjela je biti vidljiva i u nekim dijelovima Hrvatske, osobito u Dalmaciji.

Iako su veći dio Hrvatske prekrivali oblaci koji su otežavali pogled prema nebu, sretnici u Dalmaciji ipak su imali priliku uživati u ovom rijetkom prizoru. Spektakl sjeverne svjetlosti posebno je bio uočljiv u okolici Šibenika, gdje su lokalni fotografi uspjeli zabilježiti ovu prirodnu pojavu na nebu iznad grada. Snimke prikazuju čaroban prizor – valovite trake svjetlosti koje su sjajile iznad horizonta, obasjavajući noćno nebo u nijansama zelene, ljubičaste i crvene.

Geomagnetske oluje nastaju kada se solarni vjetrovi, uzrokovani erupcijama na Suncu, sudaraju sa Zemljinim magnetskim poljem, uzrokujući ovu očaravajuću pojavu na nebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close