Žele postati porezna oaza za mlade zbog velikog odljeva mozgova

Autor: Domagoj Puljizović , 11. listopad 2024. u 06:28
Portugalski premijer Luis Montenegro tek treba osigurati podršku parlamenta za nove mjere, a ne uspije li, u pitanje bi mogla doći njegova manjinska vlada/Reuters

Vlada procjenjuje da će porezne olakšice državu stajati oko 650 milijuna eura godišnje.

U pokušaju da zaustavi rastući odljev mozgova Portugal planira postati porezna oaza za mlade, odnosno onima koji započinju svoju karijeru ponuditi porezne olakšice.

Naime, portugalska Vlada desnog centra želi smanjiti porezni teret na dohodak mladih na razdoblje od 10 godina, uključujući prvu godinu u kojoj mladi ne bi plaćali nikakav porez, piše Financial Times.

Čelnici države nadaju se da bi taj potez mogao zaustaviti egzodus mlade radne snage koja napušta jednu od najsiromašnijih ekonomija Zapadne Europe u potrazi za bolje plaćenim poslovima u inozemstvu.

’Ljekoviti’ plan
Vlada u Lisabonu bori se s kombinacijom visokih poreza, niskih plaća te skupocjenog stanovanja, a što mnoge visoko obrazovane mlade tjera iz zemlje. Portugalski premijer Luís Montenegro, koji vodi krhku manjinsku vladu, predstavio je porezni plan kao dio proračuna za 2025. godinu u četvrtak, no nije sigurno ima li dovoljno ruku u parlamentu da ga izglasa. Ne uspije li, opstanak njegove vlade bit će doveden u pitanje.

Iseljena četvrtina građana

Zemlja se dugo suočava s visokom stopom iseljavanja, a broj Portugalaca koji žive u inozemstvu gotovo je jednak četvrtini stanovništva.

“Cilj nam je povećati sposobnost zadržavanja talenata, kako bismo naše mlade zadržali u Portugalu, osigurali da ih manje odlazi te da se oni koji su već otišli, mogu vratiti. Želimo porezni sustav koji je povoljniji za mlade”, poručio je ljetos Montenegro. Sukladno planiranom rasterećenju, mladi ne bi plaćali porez na dohodak u prvoj godini rada.

Od druge do četvrte godine bili bi oslobođeni 75 posto poreza na dohodak, od pete do sedme 50 posto, a od osme do desete godine rada 25 posto davanja. Prijašnja socijalistička vlada nudila je porezne olakšice samo za diplomirane studente, a aktualni prijedlog obuhvaća sve osobe mlađe od 35 godina.

Premijer Montenegro izjavio je da je prijedlog njegove vlade “uravnoteženije rješenje” nakon pregovora sa socijalistima koji su ga naveli da trajanje plana smanji s 13 na 10 godina. Ipak, podrška socijalista nije mu zajamčena jer se s vladom ne slažu oko smanjenja poreza na dobit.

Marina Costa Lobo iz portugalskog Instituta društvenih znanosti premijerov je pregovarački pristup ocijenila pragmatičnim te upozorila da bi odbijanje proračuna moglo negativno utjecati na ugled socijalista.

Montenegro bi podršku mogao dobiti i od krajnje desne stranke Chega, čiji vođa André Ventura podržava olakšice, ali kritizira suradnju sa socijalistima. Međunarodni monetarni fond izrazio je sumnje oko poreznih olakšica za mlade, upozoravajući da je neizvjesno hoće li povlaštene porezne stope za mlađe stvarno smanjiti iseljavanje.

Upozorenje MMF-a
MF je upozorio da smanjenja poreznih prihoda idu u suprotnom smjeru potreba Portugala da otplati državni dug i financira veća javna ulaganja. Portugalska vlada procjenjuje da će porezne olakšice za mlade državu stajati oko 650 milijuna eura godišnje.

Portugal se dugo godina suočava s visokom stopom iseljavanja, pri čemu je broj Portugalaca koji žive u inozemstvu gotovo jednak četvrtini stanovništva zemlje. Između 2008. i 2023. godine, 361 tisuća ljudi u dobi između 15 i 35 godina napustilo je zemlju, što čini dvije trećine svih iseljenika tijekom tog razdoblja, pokazuju podaci tamošnjeg statističkog zavoda.

Unatoč odljevu, stanovništvo Portugala nastavilo je rasti, dijelom zato što je privuklo migrante iz drugih zemalja programom zlatnih viza i poreznim poticajima za bogate iseljenike koji su u postupku ukidanja.

Nove porezne olakšice za mlade bit će dostupne i stranim državljanima koji se presele u tu zemlju. Inače, radnik u Portugalu koji zarađuje prosječnu godišnju plaću od oko 20.000 eura trenutačno plaća najveću poreznu stopu na dohodak od 26 posto. Svatko tko zarađuje između otprilike 21.000 i 27.000 eura plaća najveću stopu od 32,75 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close