U Hrvatskoj trenutačno djeluje oko 70 ulagača – poslovnih anđela

Autor: Tanja Ivančić , 10. listopad 2024. u 07:00
Mirna Marović, jedna od prvih žena poslovnih anđela u Hrvatskoj i koordinatorica ESIL radionice za Hrvatsku/D. Višnjić/PIXSELL

Cilj inicijative jest mapiranje i podizanje svijesti o važnosti pojedinačnih ulagatelja.

Hrvatska ima grupu aktivnih poslovnih anđela koji ne samo da financiraju mlade tvrtke, već im i pomažu u rastu i razvoju, a neki od njih imaju i ‘unicorn exite’, tvrdi se u priopćenju Unicorn Undergrounda (^UU), specijalizirane tvrtke za mapiranje startup ekosustava.

“Među najistaknutijim imenima su Mirna Marović, Maja Jelisić Cooper i Saša Cvetojević, koji su dosad ostvarili više od deset ulaganja u startupe i sudjelovali u projektima koji su dosegnuli vrijednost veću od milijardu dolara”, izvještava ^UU.

Prema preliminarnim podacima Unicorn Undergrounda, u Hrvatskoj trenutačno djeluje oko 70 poslovnih anđela, no ujedno upozoravaju da istraživanje nikada nije bilo sustavno provedeno.

Mapiranje ulagača
Kako bi se promijenio taj status quo, ^UU je zajedno s Mihovilom Barančićem, prvim predsjednikom mreže poslovnih anđela CRANE, pokrenuo inicijativu Angel Investors Circles, kazuju iz ^UU te nastavljaju kako je “cilj inicijative mapiranje i podizanje svijesti o važnosti poslovnih anđela”.

Poslovni anđeli nisu samo financijski ulagači, oni su i mentori, savjetnici i poveznica s međunarodnim tržištima, naglašavaju iz ^UU. “Njihova ulaganja često dolaze u ranim fazama razvoja startupa, kada su rizici najveći, no i potencijalni povrati na investiciju iznimno visoki. Takva su ulaganja pomogla u stvaranju prvih hrvatskih jednoroga, poput Nanobita, Photomatha i Rimac Automobila, ali i u uspostavi zdravog startup ekosustava”, kazuje se u priopćenju.

Prema ^UU, Mirna Marović, jedna je od prvih žena poslovnih anđela u Hrvatskoj i koordinatorica ESIL radionice za Hrvatsku, koja smatra da je cilj inicijative Angel Investors Circles stvoriti jasniju sliku o ulozi poslovnih anđela i potaknuti daljnji rast investicija.

“U Hrvatskoj još nosimo određeni teret naslijeđa iz prošlosti zbog čega imidž poduzetnika nije uvijek pozitivan. No danas imamo priliku podržati poduzetnike koji razvijaju biznise kakvi se mogu vidjeti u Silicijskoj dolini ili Estoniji. Poslovni anđeli prvi preuzimaju rizik i ulažu u te projekte, svjesni da će većina investicija završiti gubitkom. No, oni to čine jer žele podržati inovacije i pomoći gospodarstvu”, izjavila je Marović.

Mihovil Barančić, pak, piše ^UU, smatra da je trenutna struktura ulaganja u zemlji neprirodna jer “imamo više fondova rizičnog kapitala nego poslovnih anđela što koči rani razvoj startupa”.

Povrat 26 puta veći
“Među najuspješnijim poslovnim anđelima u Hrvatskoj je Maja Jelisić Cooper, koja je kroz svoja ulaganja postala dio priče o nekoliko jednoroga. Ipak, upozorava da poslovni anđeli nisu spasitelji i da većina startupa propadne”, prenosi ^UU.

Nastavlja: “Saša Cvetojević, koji je investirao u 14 startupa, uz napomenu da su uspjesi rijetki, ali kada se dogode, mogu biti spektakularni”. “Jedna od mojih investicija povratila je više od dvadeset puta inicijalnog ulaganja, a imam i jednu u kojoj očekujem povrat od 26 puta. No, morate biti spremni na gubitak mnogih drugih”, zaključuje Cvetojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close