Luka Bar ulaže pet milijuna eura u novi projekt

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2024. u 07:03
Nabavom će se donekle kompenzirati nedostatak pretovarnih mostova i to je prvi korak prema sanaciji goleme štete od nevremena u srpnju/Shutterstock

Nabavom jedne pokretne dizalice donekle ćemo kompenzirati nedostatak pretovarnih mostova i to je prvi korak prema sanaciji goleme štete koja se dogodila u srpanjskom nevremenu.

Upravni odbor Luke Bar donio je odluku o nabavi nove mobilne lučke dizalice. Kako je najavljeno, investicija će se financirati iz kreditnog aranžmana u iznosu od pet milijuna eura koji će biti sklopljen s Investicijskim razvojnim fondom (IRF).

“Elementarna nepogoda, koja je 2. srpnja pogodila Luku Bar i izazvala ogromnu materijalnu štetu, uzrokovala je urušavanje sva tri pretovarna mosta Cerreti e Tanfani, svaki nosivosti 12 tona, kao i urušavanje utovara tornja za žitarice.

Potpunom degradacijom prekrcajnih mostova i utovarnog tornja tehnički kapacitet veze brod-obala i obrnuto na terminalu za rasute terete smanjen je za 40 posto. Oko 80 posto ukupnog godišnjeg pretovara u Luci Bar inače se obavlja na navedenom terminalu”, navodi se u priopćenju kojeg prenose Vijesti.

Iz tvrtke kažu da su, nakon uvida u izravnu štetu, krenuli u analizu moguće neizravne štete za lučko poslovanje.

“Eventualno neispunjavanje ugovornih obveza prema klijentima, plaćanje odštete i obustave rada imali bi nesagledive posljedice na poslovanje tvrtke. I to ne samo za poslovanje Luke Bar, već za sve tvrtke u transportnom lancu, jer bi gubitak već ugovorenih poslova jednako pogodio sve. Multiplikativni efekti negativnog poslovanja Luke Bar negativno bi se odrazili na općinu Bar i cijelu državu”, objasnili su.

U ozbiljnim nastojanjima da se takav scenarij spriječi, Upravni odbor i menadžment donijeli su odluku o pokretanju investicije nabave nove autodizalice.

“Nabavom jedne pokretne dizalice donekle ćemo kompenzirati nedostatak pretovarnih mostova i to je prvi korak ka sanaciji goleme štete koju smo pretrpjeli, ali se investicijski ciklus prema nabavi lučke mehanizacije mora nastaviti”, istaknuli su.

Komentirajte prvi

New Report

Close