Posustao rast kineskih dionica, čekaju se detalji paketa pomoći

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2024. u 22:00
Razočaranje ulagača nedostatkom detalja najavljene fiskalne potrošnje prelilo se na trgovanje/Reuters

Tržišta su bila razočarana nedostatkom značajnih novih najava fiskalne potrošnje od državnih planera.

Snažan rast kineskih burzi posustao je u utorak nakon što su dužnosnici u Pekingu odustali od otkrivanja dodatnih poticaja za drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

Blue-chip indeks CSI 300 dionica uvrštenih na burzi u Šangaju i Shenzhenu porastao je 10,8 posto, prije nego što je pao na 5,9 posto. Tržišta su bila razočarana nedostatkom značajnih novih najava fiskalne potrošnje od državnih planera, smatraju analitičari.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 9,4 posto, što je njegov najgori dan od listopada 2008., nakon što je porastao 11 posto u prethodnih pet dana. Indeks Hang Seng Tech pao je 12,8 posto.

Ulagači su očekivali da će suradnici predsjednika Xi Jinpinga detaljno ilustrirati svoje planove za veću fiskalnu potrošnju kako bi nadopunili monetarni poticaj koji je performans kineskih dionica doveo do najboljeg tjedna od 2008.

Prema FT-u, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za razvoj i reforme Zheng Shanjie rekao je na tiskovnoj konferenciji u Pekingu da ima “puno povjerenje” da će gospodarstvo dosegnuti službeni cilj rasta za cijelu godinu od oko 5 posto.

“Ovo se događa kada nahranite čudovište. Svakog dana morate povećati količinu hrane ili se to okreće protiv vas”, rekla je Alicia García-Herrero, glavna ekonomistica za Aziju i Pacifik u Natixisu. Razočaranje trgovaca proširilo se na sirovine poput nafte i metala.

Sirova nafta tipa Brent pala je 2,2 posto na 79,16 dolara, dok je bakar pao 1,9 posto, a aluminij 2,6 posto. U Singapuru je željezna ruda skliznula 4,2 posto. Tržišni potezi u utorak uslijedili su nakon što su institucije, uključujući Goldman Sachs, Citi i HSBC, povisile svoja očekivanja za rezultate kineskih dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close