Suša značajno smanjila ovogodišnju proizvodnju vina u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2024. u 05:02
Znatne štete koje su nastale u brojnim vinogradima upućuju na to da se u uzgoju vinove loze mnogo toga mora prilagoditi novim klimatskim izazovima/Shutterstock

Procjenjuje se da će rod u nekim krajevima biti manji za 20-30 posto, a negdje i 50%.

Ovogodišnja suša nanijela je znatnu štetu mnogim srpskim vinogradima.

Procjenjuje se da će rod u pojedinim krajevima biti manji za 20-30 posto, iako podaci s terena pokazuju da se u nekim dijelovima Srbije taj gubitak procjenjuje na 50 posto, podaci su Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije (PKS).

Zahtjevna godina
“Prema podacima s terena, proizvođači su zadovoljni kvalitetom grožđa i postotkom šećera koji se kretao od 23-25 posto, ali nisu zadovoljni količinama. Uzimajući u obzir navedeno, procjenjuje se da će proizvodnja vina ove godine biti vrlo zahtjevna”, rekli su za N1 iz udruge.

Dok su visoke temperature u pojedinim regijama pogodovale koncentraciji aroma i kvaliteti, u drugima su, kako navode, donijele velike izazove proizvođačima, posebice u pogledu održavanja optimalne ravnoteže šećera i kiselina u grožđu.

Znatne štete koje su nastale u brojnim vinogradima upućuju na to da se u uzgoju vinove loze mnogo toga mora prilagoditi novim klimatskim izazovima, poručuju iz Udruge za biljnu proizvodnju.

“Stoga se u narednom razdoblju moraju poduzeti ključni koraci u smislu odabira sorti otpornijih na visoke temperature, navodnjavanja, promjene agrotehničkih mjera te korištenja digitalnih tehnologija i podataka praćenja kako bi se optimizirale prakse i poduzele pravovremene mjere u vinogradima”, istaknuli su predstavnici ove udruge..

S obzirom na to da klimatske promjene ubrzavaju sazrijevanje grožđa, što rezultira vinima s višim stupnjem alkohola, iz Udruge navode da će vinari biti primorani koristiti tehnike koje će omogućiti balansiranje navedenih čimbenika, kao što su ranija berba i prilagodba procesa vrenja.

Mjere prilagodbe svakako će pomoći ovoj grani poljoprivrede da unatoč sve izazovnijim klimatskim uvjetima očuva kvalitetu i kvantitetu proizvodnje, objašnjavaju za portal N1.

Problemi i u EU
Slični problemi kao u Srbiji muče i vinare s najrazvijenijih tržišta Europske unije. Ljubitelji kvalitetnog vina nisu zadovoljni viješću koja stiže iz Francuske. Loše vremenske prilike ove godine “katastrofalno” su utjecale na organske vinograde na zapadu zemlje. Ove godine u Francuskoj je proizvedeno gotovo 20 posto manje vina nego lani.

Prvih šest mjeseci 2024. bilo je vrlo kišovito, s malo sunčeve svjetlosti. Pepelnica je jako oštetila usjeve u vinarskim krajevima Francuske, poprimivši tamnosmeđu boju lišća vinove loze i uništavajući grožđe zbog plamenjača.

Komentirajte prvi

New Report

Close