Vojna industrija Bosne i Hercegovine nastavlja rušiti izvozne rekorde

Autor: Poslovni dnevnik , 08. listopad 2024. u 22:00
Suradnja za proizvodnju još složenijih sustava, primjerice s namjenskom industrijom iz okruženja, koje je bilo u sastavu SFRJ, imala bi smisla, kažu analitičari/Shutterstock

U devet mjeseci ove godine u inozemstvo isporučeni proizvodi u vrijednosti 235 milijuna KM.

Bosna i Hercegovina nastavlja rušiti rekorde kada je riječ o izvozu oružja i streljiva, o čemu svjedoči podatak da je za devet mjeseci ove godine u inozemstvo isporučila proizvode u vrijednosti od 235 milijuna KM, što je za 68 milijuna maraka više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je izvezeno više od 166 milijuna maraka.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH za devet mjeseci ove godine najtraženiji proizvodi iz BiH u namjenskoj industriji su bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo te njihovi dijelovi, koji su izvezeni u vrijednosti od 220 milijuna KM.

Izvozne destinacije
“Kao i prethodnih godina, BiH je najviše oružja izvezla u Češku, Sjedinjene Američke Države, Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju. Osim ovih zemalja, u samom vrhu su Rumunjska i Srbija”, kazali su iz UNO BiH. Takvi podaci nisu iznenadili niti ljude u namjenskoj industriji.

Slavenko Ristić, većinski vlasnik firme Tehnički remont Bratunac (TRB), kaže za “Nezavisne novine” da je potražnja za oružjem iz mjeseca u mjesec sve veća, a za to je zaslužno više faktora. “Nedavno smo došli iz Azerbejdžana, gdje smo potpisali značajan ugovor koji se tiče tehnologije, tako da ne prodajemo samo proizvode, već i znanje”, rekao je Ristić.

Što se najviše traži?

Najtraženiji proizvodi iz BiH u namjenskoj industriji su bombe, granate, torpeda, mine i rakete.

Ističe da sve zemlje ulažu u svoju namjensku industriju i grade kapacitete. “Namjenska industrija dio je obrane i strategije svake zemlje, stoga sve zemlje nastoje biti neovisne o svjetskim tržištima ili globalnim migracijama”, rekao je Ristić.

Dodao je da relativno lako dolaze do tržišta te ističe da su na tržištu prepoznati kao proizvođači borbenih vozila visoke kategorije, a vozila im se, kako kaže, nalaze u Emiratima i Egiptu. “Kontinuirano ulažemo u nove proizvode, u razvoj, što dodatno daje mogućnost zapošljavanja novih mladih ljudi i taj trend ćemo svakako iskoristiti”, rekao je Ristić.

Od novih tržišta nakon Namibije, Egipta, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indonezije i Saudijske Arabije, osvojili smo još jedno tržište, a to je Azerbejdžan, i jako smo ponosni jer je sve to garancija budućnosti naše kompanije”, rekao je Ristić i istaknuli su kako su uvjereni da će ovaj trend ove i iduće godine samo rasti.

Ekonomist Igor Gavran kaže da, iako je naravno tragičan uzrok porasta potražnje za proizvodima namjenske industrije jer su to ili ratovi ili strah od ratova, to je vrlo pozitivno za Bosnu i Hercegovinu i njezine izvoznike.

“BiH ima dugu tradiciju namjenske industrije i bez obzira na to što sada bilježimo rast izvoza, to nije ni sjena nekadašnje namjenske industrije koju smo imali. Nije dovoljno povećati kapacitete za proizvodnju postojećih. proizvoda, ali moramo obnoviti dosadašnje složene programe i razvijati, nove kako se naš izvoz ne bi sveo na streljivo, upaljače i druge komponente, već na reizvoz složenijeg naoružanja i vojne opreme”, rekao je Gavran.

Širenje palete proizvoda
Dodaje da, iako se sada čini nadrealnim ponovno proizvoditi zrakoplove i helikoptere, mogli bismo se barem ozbiljnije posvetiti razvoju bespilotnih letjelica te pokušati obnoviti i proširiti nekadašnje programe poput topničkih oruđa i sustava, okolnih vozila i kao.

“Suradnja za proizvodnju još složenijih sustava, primjerice s namjenskom industrijom iz okruženja, koje je bilo u sastavu SFRJ, imala bi smisla. Ali sve je to iluzorno očekivati ako u samoj BiH imamo destruktivan odnos prema svojoj industriji, gdje, na primjer, policija u Federaciji BiH uvozi oklopna vozila ili pištolje, iako imamo domaćeg proizvođača u Bratuncu”, pojasnio je Gavran.

Komentirajte prvi

New Report

Close