Već 20 godina podižu kvalitetu studiranja kroz projekte i radionice

Autor: Borivoje Dokler , 07. listopad 2024. u 22:00
Članovi trenutnog ViP-a Udruge, voditelji i Predsjedništvo koje ima mandat u trajanju jedne akademske godine/PD

Godišnje organiziraju i provode preko 25 projekata te imaju 19 timova složenih u skupine prema područjima kojima se bave ili prema funkciji u udruzi.

ESTUDENT je neprofitna studentska udruga koju su 2004. osnovali studenti i asistenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sa željom da budu inicijatori promjena. Na početku su njeni članovi bili samo studenti tog fakulteta, ali se kroz godine udruga proširila na Fakultet elektrotehnike i računarstva te potom i na cijelo Sveučilište u Zagrebu, a i šire.

Od 2019. eSTUDENT službeno djeluje i u Varaždinu. Cilj udruge je da članovima, ali i drugim studentima, pruži priliku za podizanje kvalitete njihovog studiranja kroz razne projekte, radionice te druge razne sadržaje.

Dodatna edukacija
eSTUDENT danas broji preko 200 članova koji se izmjenjuju na godišnjoj razini jednom godišnje, na početku akademske godine, eSTUDENT organizira Pristupni proces, koji se ove godine održava od 30. rujna do 11. listopada.

Ima više od 200 članova

eSTUDENT broji preko 200 članova koji se izmjenjuju jednom godišnje, na početku akademske godine.

Prijaviti se mogu studenti sveučilišnog preddiplomskog, dodiplomskog, diplomskog, integriranog preddiplomskog i diplomskog studija, stručnog ekvivalentnog studija ili visokih škola. Učlaniti se mogu studenti (redoviti i izvanredni) sa svih fakulteta koji su u mogućnosti biti aktivni u Zagrebu ili Varaždinu.

Iz udruge poručuju kako 10. listopada, u zagrebačkom kafiću Osjećaj, organiziraju panel eDRAGO MI JE na koji su pozvani svi znatiželjni studenti. Jedan će voditelj iz svake skupine udruge reći nešto o njihovom iskustvu, a kasnije će, svi koji dođu, imati priliku razgovarati s voditeljima timova koji ih najviše zanimaju.

“Glavna zamisao Udruge je da studentima pružiti dodatnu edukaciju kroz rad na projektima, potporu i podizanje kvalitete njihovog studiranja. Po završetku svog članstva, iz Udruge će izaći ljudi koji su samouvjereni, odgovorni, znatiželjni i otvoreni”, kažu u eSTUDENT-u i napominju kako godišnje organiziraju i provode preko 25 projekata, koji pokrivaju širok spektar tema.

Projekti se kreću od humanitarnih akcija, koje naglašavaju važnost društvene odgovornosti, do projektnog menadžmenta, gdje članovi uče kako voditi i organizirati timove te upravljati resursima. Također, kroz projekte, članovi imaju priliku raditi na stvarnim problemima i ostvariti kontakte s poslovnom zajednicom.

“U eSTUDENT-u postoji ukupno osam skupina koje se sastoje od jednog ili više timova. Timovi, kojih je sveukupno 19, složeni su u skupine prema područjima kojima se bave ili prema funkciji koju imaju u udruzi. Svaki tim ima od jednog do četiri voditelja, a svaka skupina ima od jednog do tri koordinatora”, objašnjavaju u udruzi.

Skupina Community sastoji se od četiri tima: Dobrotvorno odgovorno poslovanje, Dobrotvorne ekološke aktivnosti, Popularizacija znanosti i Šapa. Ova skupina brine o izgradnji kvalitetnog odnosa između studenata i poduzeća, bavi se humanitarnim radom i promicanjem ekološki osviještenog načina života, kroz edukativno-zabavne radionice i predavanja približavaju znanstvene teme mlađim skupinama te pomaže životinjama i podiže svijest o zero waste načelima.

Voditelji tima STARTER: Lucija Kruljac, Lucija Piškur, Tihana Alvir i Filip Dešman/PD

Skupina Content Management sastoji se od četiri tima: Marketing, Multimedija, Public Relations i Vizualne komunikacije. Timovi ove skupine zaduženi su za stvaranje sadržaja kojim se udruga kao i pojedinačni projekti predstavljaju na van. Vode društvene mreže eSTUDENT-a, zaduženi su za snimanje i fotografiranje projekata i evenata, izradu svih potrebnih vizuala te kroz brojne članke i medijska priopćenja povezuju sve projekte Udruge s ciljanom publikom.

Tu je i skupina Project Management koja se sastoji od četiri tima koji zajedno čine LUMEN platformu: Business, Data Science, Development i Engineering. Članovi ovih timova sudjeluju u razvijanju i organizaciji natjecanja koji svoja imena dijele s timovima: LUMEN Business, LUMEN Data Science, LUMEN Development i LUMEN Engineering. Članovi su zaduženi za kontaktiranje akademske zajednice, potencijalnih partnera, lokacija i sudionika te vođenje natjecatelja kroz samo natjecanje.

Skupina Ljudski potencijali sastoji se od dva tima: Evaluacije i Event Management. Skupina je zadužena za osluškivanje potreba članova udruge kao i praćenje njihovog razvoja tokom akademske godine. Također, kroz mnoga druženja i team bulidinge pridaju važnost međusobnom upoznavanju i zbližavanju članova Udruge.

Postoji još i skupina Financije sastoji se od dva tima: Legal tima i Računovodstva i financije. Ta je skupina primarno zadužena za sve zakonske i računovodstvene procese koje je udruga poput eSTUDENTa dužna ispoštovati.

Za one koje zanima IT tu je i skupina Informacijske tehnologije sastoji se od jednog tima koji pruža tehničku podršku aktivnostima Udruge kroz izgradnju i održavanje informacijskih sustava.

Skupina STARTER sastoji se od jednog tima, STARTER. Tim najbolje predstavlja ono zbog čega je eSTUDENT zapravo nastao. Kroz svoje projekte povezuju razna poduzeća sa studentima, približavaju mnoge prilike za posao te pomažu u prijavama za posao kroz ispravke životopisa.

Suradnja s partnerima
eSTUDENT Mreža skupina je koja se sastoji od jednog tima, Varaždin. Skupina je osnovana prije nekoliko godina vrijednim radom studenata na FOI-ju koji su prepoznali potrebe studenata u Varaždinu. Tim Varaždin obuhvaća nekoliko područja kako bi svom gradu ponudio novo iskustvo studiranja.

“eSTUDENT jako cijeni suradnju s partnerima jer su oni ključni za ostvarivanje naših ciljeva i osiguravanje kvalitete projekata koje provodimo. Zahvaljujući njihovoj podršci, uspijevamo pružiti našim članovima vrijedne prilike za razvoj i učenje kroz raznolike aktivnosti i projekte. Zadovoljni smo razinom podrške koju dobivamo, a uvijek smo otvoreni za dodatne suradnje i proširenje naše mreže partnera.

Kroz te odnose kontinuirano unapređujemo naše projekte i omogućujemo studentima stjecanje praktičnih vještina koje će im biti korisne u budućim karijerama”, ističu iz eSTUDENT-a i ističu kako je trenutni pristupni proces iznimno važan jer određuje nove članove koji će se pridružiti Udruzi i aktivno sudjelovati u našim budućim projektima. “Nakon završetka Pristupnog, naš cilj bit će unapređenje postojećih projekata, kako bismo ih dodatno razvili i prilagodili potrebama članova i zajednice”, zaključuju iz eSTUDENT-a.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close