10 centi je premalo, povratna naknada za ambalažu treba biti od 15 do 50 centi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2024. u 09:50
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ekološke udruge smatraju da je 10 centi, tek 3 više nego što je sada, koliko Ministarstvo zaštite okoliša predlaže da bude povratna naknada za ambalažu za pića – premalo, tražeći da ona bude između 15 i 50 centi.

“Donošenje Uredbe o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi čekali smo od 2023. te se u tom razdoblju ekonomska situacija znatno promijenila i došlo je do značajnih poskupljenja. Stoga smatramo da iznos naknade ne bi trebao biti manji od 15 centi, kao što primjerice ima Slovačka, socioekonomski sličnija Hrvatskoj”, rekla je Hini Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Također, po uzoru na sustav u Njemačkoj, u Zelenoj akciji smatraju kako bi iznosi povratne naknade trebali biti različiti ovisno o faktorima poput materijala, veličine i reciklabilnosti, te bi mogli sezati i do 50 centi, ovisno o tipu ambalaže.  

Mileusnić upozorava i kako Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu zadaje cilj od 90 posto odvojeno prikupljene ambalaže za pića do 2030., a da prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trenutno u Hrvatskoj stojimo na ispod 80 posto, ovisno o materijalu. 

“Budući da je dokazano da veći iznos naknade garantira veći povrat ambalaže, smatramo kako je pravo vrijeme za povećanje naknade kako bismo do 2030. godine ispunili cilj”, poručila je.

Sustav povratne naknade treba proširiti 

U Zelenoj akciji upozoravaju kako je Pravilnikom o ambalaži i jednokratnoj plastici najavljeno proširenje sustava povratne naknade tako da obuhvaća svu ambalažu za pića do tri litre, kao i višeslojnu ambalažu, odnosno tetrapak, ali tek od siječnja 2027. godine.

“Smatramo da je taj rok predaleko, ali i da bi se povratna naknada trebala proširiti i na ostalu trodimenzionalnu ambalažu za tekuće jestive proizvode, poput pasirane rajčice ili octa”, poručila je Mileusnić. 

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije je prijedlog Uredbe o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi uputilo u javno savjetovanje do 17. listopada, a na snagu bi trebala stupiti 1. siječnja 2025. godine.

Kažu da je tom Uredom potrebno odrediti vrste proizvoda za koje se plaća naknada gospodarenja otpadom i način izračuna te naknade.

Također treba odrediti iznos povratne naknade i vrste proizvoda za koje se plaća povratna naknada te minimalnu godišnju stopu sakupljanja ribolovnog alata koji sadrži plastiku i koji je namijenjen recikliranju. 

Kažu da je naknada gospodarenja otpadom mjera kojom se osiguravaju usluge gospodarenja otpadom radi postizanja propisanih ciljeva gospodarenja otpadom u sklopu sustava proširene odgovornosti proizvođača proizvoda i koja se plaća na račun Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo objašnjava da se iznos te naknade određuje uzimajući u obzir mogućnost popravka proizvoda i njegove ponovne uporabe te recikliranja otpada od proizvoda, prisustva opasnih tvari, životni ciklus proizvoda, udio recikliranog sadržaja. 

Uredbom se određuje da se naknada gospodarenja otpadom plaća za gume, vozila, električne i elektroničke uređaje i opremu, ulja, baterije i akumulatore, ambalažu, plastične proizvode za jednokratnu uporabu te ribolovni alat koji sadržava plastiku.

Njome se određuje da se povratna naknada plaća za ambalažu od PET-a, Al/Fe i stakla volumena jednakog i većeg od 0,20 litre do volumena jednakog i manjeg od tri litre, a od 1. siječnja 2027. proširit će se i na jednokratnu ambalažu koja je namijenjena za pića i načinjena je od plastike osim PET-a, metala i višeslojnu ambalažu s pretežno papir-kartonskom komponentom, i volumena je jednakog ili manjeg od tri litre.

Uredbom se određuje i minimalna godišnja stopa sakupljanja otpadnog ribolovnog alata koji sadržava plastiku i koji je namijenjen recikliranju u kalendarskoj godini i iznosi od jedan posto u 2026. do pet posto u 2030. i dalje.

Troškovi za poslove u sustavu povratne naknade ostaju isti  

Propisuje se i način donošenja i sadržaj odluke temeljem koje će se utvrditi iznos naknade gospodarenja koji je za pojedinu vrstu proizvoda proizvođač proizvoda dužan plaćati u Fond za zaštitu okoliša kao i odluke temeljem koje će Fond prodavateljima i reciklažnim dvorištima nadoknađivati troškove za obavljanje poslova u sustavu povratne naknade.

Određuje se i različiti izračun naknade gospodarenje otpadom za ambalažu koja je obuhvaćena sustavom povratne naknade u odnosu na ambalažu koja je izvan sustava povratne naknade.

Jedinična naknada za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda koja je izvan sustava povratne naknade iznosi 55 posto iznosa jedinične naknade za ambalažu od drugog proizvoda u odgovarajućem ambalažnom materijalu.

Određuje se da troškovi za obavljanje poslova u sustavu povratne naknade ostanu isti kao u postojećem sustavu za preuzimanje jedinice ambalaže putem aparata u iznosu od 0,02389 eura i za ručno preuzimanje jedinice ambalaže u iznosu od 0,00664 eura. 

Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi određuje se i da od 1. siječnja 2025. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preuzme gospodarenje ambalažom koja je opasni otpad ako se do tog datuma navedeno ne povjeri drugome.

Komentirajte prvi

New Report

Close