VIDEO: Ovako izgleda razorena Jablanica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2024. u 10:13
FOTO: Screenshot/ Dnevni Avaz

U Jablanici je najmanje 17 osoba je izgubilo živote, dok za desecima nestalih još uvijek traje potraga, koja je nastavljena od ranijh jutarnjih sati.

Dnevni Avaz jutros je objavio snimku razorene Jablanice iz zraka. Podsjetimo, Jablanica je mjesto u BiH koje je najteže pogođeno jučerašnjim katastrofalnim poplavama i odronima. 

Spasioci su u subotu ujutro započeli potragu za nestalima u selu Donja Jablanica u sjevernom dijelu Hercegovine koje je zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja u katastrofalnim poplavama koje su dan ranije pogodile Bosnu i Hercegovinu.

 Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja i drugih službi pokušavaju doprijeti do kuća za koje se strahuje da kriju najveći broj nestalih u poplavama i odronima koje su u noći na petak pogodile općine Jablanicu i Konjic, te još nekoliko srednjobosanskih općina.

Pretražuje se i Neretva budući je bilo dojava da su bujice odnijele najmanje jednoga muškarca prema toj rijeci.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović kaže da je angažiran veliki broj spasilaca i građevinskih strojeva.  

„Dajemo maksimum napora da pomognemo svima, da spasimo ljude i objekte“, rekao je on.

Prema posljednjim podacima pronađeno je 16 tijela nastradalih, dok mediji javljaju i o 17-om pronađenom na području Jablanice, koji su žrtve poplava i odrona kamenja. Službeno je prijavljen nestanak 12 osoba u Donjoj Jablanici, dok mediji navode kako se radi o više desetina slučajeva.

U Buturović Polju u konjičkoj općini jedna je osoba poginula, a traga se za još četiri osobe. U Fojnici u Središnjoj Bosni pronađeno je troje utopljenih.

Promet glavnim magistralnim pravcem prema Mostaru je i dalje u prekidu budući se urušio jedan dio ceste u rijeku Neretvu. Veliki je broj naselja u ovoj općini i susjednome Konjicu koja su još uvijek odsječena od svijeta.

Golema je materijalna šteta, a pomoć Bosni i Hercegovini najavila je Europska unija, te susjedne Republika Hrvatska i Srbija, kao i brojne druge zemlje.

Vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić uputio je poruku solidarnosti ljudima koji su pogođeni velikim poplavama u Bosni i Hercegovini te je izrazio sućut svima koji su izgubili članove svoje obitelji.

Ljudima iz ugroženih područja smještaj je organiziran u Sportskoj dvorani u Jablanici, te u Izbjegličkome centru Salakovac kod Mostara. U Jablanici je osigurano 80 ležajeva te 120 u izbjegličkom centru.

Komentirajte prvi

New Report

Close