Što nas najraniji korisnici mogu naučiti o generativnoj umjetnoj inteligenciji na poslu?

Autor: Promo , 08. listopad 2024. u 11:38
Kristina Tikhonova

Umjetna inteligencija donosi korporativnu moć poslovnim sustavima svih veličina.

Brzi tempo tehnološkog napretka potaknuo je novu eru inovacija, u kojoj umjetna inteligencija igra ključnu ulogu. Umjetna inteligencija već je pokazala svoj transformativni potencijal u svim industrijama jer automatizira procese i nudi prediktivne uvide. Napredak na području generativne umjetne inteligencije dodatno povećava njene mogućnosti, omogućavajući stvaranje novog sadržaja i novih uvida te poticanje inovacija proizvoda. Za biznise koji žele ostati konkurentni, mogućnosti generativne umjetne inteligencije su ključne. Na čelnicima tvrtki je da prepoznaju potencijal umjetne inteligencije, koja može redefinirati sve industrije, dok istovremeno potiče kulturu eksperimentiranja, učenja i stjecanja novih vještina kako bi se iskoristile njene prednosti.

Razvijanje vrhunskih tehnologija za nas u Microsoftu znači da smo sami svoj „nulti korisnik“ pa učimo o tehnologiji i identificiramo najznačajnije scenarije za različite odjele prije predstavljanja korisnicima ili generalne dostupnosti. Tijekom prošle godine iskusili smo koliko je važno razdoblje prihvaćanja nove tehnologije – ljudi trebaju uložiti trud i vrijeme da razviju nove vještine. No, kada dovoljno korisnika prihvati nove alate, tek tada vidite koliko vas čine produktivnijima i mijenjaju svakodnevno poslovanje. Sada možemo podijeliti svoje znanje kako bismo svima olakšali transformaciju koju pokreće umjetna inteligencija,” komentirala je Kristina Tikhonova, direktorica Microsofta Jugoistočna Europa. “Lideri koji umjetnu inteligenciju vide kao priliku i kreativno razmišljaju o tome kako unaprijediti poslovanje već stječu konkurentsku prednost u ovoj sljedećoj eri rada te u svojim organizacijama pokreću kulturu u kojoj je umjetna inteligencija prioritet.“

Work Trend Index izvještaj za 2024. godinu ističe ovu godinu kao godinu usvajanja umjetne inteligencije, napominjući da 75% zaposlenih već koristi umjetnu inteligenciju na poslu. Međutim, mnoge tvrtke još uvijek nemaju AI strategiju, što dovodi do toga da zaposlenici donose vlastite AI alate na posao, a to je praksa koja izaziva zabrinutost u pogledu sigurnosti podataka. Da bi organizacije primjenjivale umjetnu inteligenciju na siguran način, moraju ulagati u vlastite AI alate te zaposlenima ponuditi treninge da steknu znanja potrebna za sigurno korištenje.

Umjetna inteligencija izjednačava uvjete za male i velike tvrtke

Nekada je glavna razlika između velikih i malih tvrtki bio pristup naprednim tehnologijama i kvalificiranoj radnoj snazi. Danas je umjetna inteligencija široko pristupačna i dostupna organizacijama svih veličina. Microsoftova anketa o utjecaju Copilota, jednog od njegovih vodećih AI alata, naglašava sljedeće: tvrtke – bez obzira na njihovu veličinu – integracijom umjetne inteligencije već profitiraju po pitanju produktivnosti.

Tvrtke u industrijama kao što su financije, igre, tehnologija i energetika već koriste AI alate da poboljšaju poslovanje i oslobode zaposlenike administrativnih zadataka. Copilot se, na primjer, koristi za vođenje bilješki, sastavljanje sažetaka sastanaka i pisanje izvještaja, omogućavajući zaposlenima da se usredotoče na strateške zadatke.

Od izvještaja do budžetiranja: AI alati oslobađaju vrijeme za strateško razmišljanje

Prema Microsoftovoj anketi, 70% korisnika Copilota izvijestilo je o povećanju produktivnosti. U financijskom sektoru, koji tradicionalno provodi sate u pripremi analiza i izvještaja, umjetna inteligencija ima ogroman potencijal. Na primjer, u Absa banku primijetili su da im treba znatno manje vremena za pripremu izvještaja. Pregled i analiza dokumenata središnje banke, što je nekada bio zadatak koji traje satima ili čak danima, danas se može završiti u samo 20 minuta.

Daniel Ivanov, direktor korporativnog IT-a u Paysafeu, platformi za plaćanje, komentirao je da Copilot pomaže njegovom IT timu u pripremi tehničke dokumentacije prikupljanjem sadržaja iz različitih izvora: „Naš IT tim koristi Copilot u Wordu za pripremu tehničke dokumentacije. Pozivaju se na različite dokumente, a Copilot spaja informacije u jedan pregledan tekst. U usporedbi s pripremom dokumentacije od nule ili ručnim traženjem informacija, s Copilotom naš tim štedi između 10% i 50% vremena.“

Vodeća tvrtka za automatizaciju poslovanja i AI softver UiPath maksimizira mogućnosti umjetne inteligencije integrirajući svoju UiPath Business Automation Platformu i Microsoft 365 Copilot. Integracija omogućava zajedničkim klijentima da automatiziraju više posla i unaprijede iskustva krajnjih korisnika.

Zaposlenici ne moraju biti stručnjaci za umjetnu inteligenciju – samo voljni isprobati i učiti

Jedna od uobičajenih zabluda je da zaposlenici moraju biti stručnjaci za umjetnu inteligenciju da bi imali koristi od alata kao što je Copilot. U stvarnosti dizajn umjetne inteligencije je sve intuitivniji te zahtijeva samo spremnost na testiranje i učenje. Microsoftovo istraživanje je utvrdilo da 79% ranih korisnika istaknulo da umjetna inteligencija smanjuje teret administrativnih zadataka.

Počeli smo automatizirati gotovo svaki proces koji je prethodno bio manualan. Ako se proces nije mogao automatizirati, razmatrali smo trebamo li ga uopće zadržati,“ komentirala je Karolina Mitraszewska, potpredsjednica Upravnog odbora u Nest Banku. Prepoznajući važnost digitalne infrastrukture, Nest Bank prvo je uložila u cloud infrastrukturu i upravljanje podacima kako bi osigurala da uvođenje umjetne inteligencije bude učinkovito.

Hoće li AI alati postati poslovni standard?

71% Copilot korisnika u Microsoftovoj anketi komentiralo je da značajno štede vrijeme na svakodnevnim zadacima pa je sljedeće logično pitanje hoće li umjetna inteligencija postati poslovni standard. Za tvrtke kao što je Motor Oil Group, lider u grčkom energetskom sektoru, integracija umjetne inteligencije u dnevno poslovanje pojednostavnila je zadatke koji su prije zahtijevali više vremena. „Koristimo umjetnu inteligenciju da predvidimo količinu energije koju ćemo proizvesti u našim solarnim parkovima i vjetroparkovima, što je ključno za podršku našeg poslovanja s obnovljivom energijom. Koristimo umjetnu inteligenciju u našoj rafineriji da identificiramo potencijalne kvarove opreme, što nam svakog mjeseca donosi uštede u tisućama eura,” komentirao je Jason Orphanidis, IT manager u sektoru maloprodaje i novih tehnologija u Motor Oil Groupu.

OPAP, uspješna grčka kompanija za igre bila je jedna od prvih tvrtki na svijetu koja je integrirala AI alate u svoje svakodnevno poslovanje. „Na početku smo nove ere u kojoj će tehnologija još jednom transformirati našu svakodnevicu. Mislim da će Copilot postati jednako standardan alat kao što su to danas Microsoft Word ili PowerPoint,” komentirao je Costis Paikos, direktor digitalnog odjela u OPAPu.

Budućnost: prihvaćanje umjetne inteligencije za strateško odlučivanje i sigurno poslovanje

Kako se umjetna inteligencija nastavlja razvijati, njene primjene postaju sve šire i nadilaze automatizaciju. Njena stvarna snaga je u tome da može olakšati strateško odlučivanje, omogućiti personalizirana korisnička iskustva te pružiti prediktivne analize. Prihvaćajući umjetnu inteligenciju, organizacije mogu dobiti uvide koji će im pomoći da optimiziraju poslovanje te potaknu rast i budu predvodnici u eri inovacija. Rani korisnici pokazuju kako umjetna inteligencija može smanjiti troškove, povećati produktivnost i potaknuti inovacije. Kroz povijest su predviđanja o masovnom gubitku poslova zbog tehnologije propustila vidjeti širu sliku: kako inovacija napreduje, konstantno nastaju novi sektori i novi poslovi. Stvarni izazov nije eliminacija poslova, već kako pomoći industrijama i ljudima da se prilagode ovoj promjeni.

Sljedeći korak je osigurati da poslovni sustavi ostanu sigurni dok koriste snagu umjetne inteligencije. Liderima prioritet moraju biti upravljanje korištenjem umjetne inteligencije i sigurnost podataka, osiguravajući da sve što umjetna inteligencija nudi prati i odgovarajući oprez vezan uz zaštitu osjetljivih informacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close