Stopa inflacije u Turskoj prvi puta se spustila ispod 50 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 04. listopad 2024. u 06:59
Predsjednik Tayyip Erdoğan ranije je zagovarao politiku držanja niskih stopa pod svaku cijenu, no posljedična inflacija je osiromašila građane/Reuters

Nakon izbora uvedene bolne mjere štednje koje daju rezultate.

Stopa inflacije u Turskoj pala je ispod 50 posto prvi put u više od godinu dana, naglašavajući kako program gospodarskog zaokreta predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana uspijeva usporiti rast cijena.

Potrošačke cijene porasle su 49 posto u rujnu u odnosu na isti mjesec 2023., nakon prošlomjesečnih 52 posto, što je najsporiji tempo od srpnja 2023., objavio je u turski zavod za statistiku, prenosi Financial Times.

Inflacija je niža od referentne stope središnje banke od 50 posto, što znači da su realne kamatne stope postale pozitivne prvi put od 2021., podaci su FactSeta. Usporavanje inflacije i povećanje realnih stopa naglašava kako vlasti ostvaruju napredak u preokretu turske ekonomije nakon Erdoğanova ponovnog izbora u svibnju 2023. godine.

Dok je Erdoğan prethodno zagovarao politiku držanja niskih stopa pod svaku cijenu, Turska je od tada uvela bolne mjere štednje uključujući više poreze.

Pozitivne realne kamate

Inflacija je niža od referentne stope središnje banke od 50 posto, što znači da su realne kamatne stope pozitivne prvi put od 2021.

Racionalna politika
Ministar financija Mehmet Şimşek, koji je obećao ponovno uspostavljanje “racionalne” ekonomske politike, rekao je da su podaci dokaz da “smanjenje inflacije neće samo riješiti problem troškova života, već će i trajno povećati dobrobit građana”. Erdoğanova prethodna politika izazvala je velike neravnoteže u turskom gospodarstvu, s rekordnom inflacijom iznad 85 posto 2022.

Prije općih izbora u svibnju 2023. Erdoğan je golemim mjerama poticaja, uključujući povećanja minimalne plaće i plaća u javnom sektoru te mjesec dana besplatnog plina za kućanstva, dodao ulje na vatru pregrijanog gospodarstva. Potrošači su pokušali zaštititi svoju ušteđevinu kupnjom dobara kao što su uređaji i automobili te premještanjem sredstava u dolare i eure, što je povećalo deficit tekućeg računa i nagrizlo devizne rezerve središnje banke.

Turski predsjednik promijenio je smjer nakon reizbora, priznajući da je konvencionalnija ekonomska politika jedini način da se zemlja izvuče s ruba sve gore krize. Turska središnja banka povećala je ključnu kamatnu stopu za više od 40 postotnih bodova od početka novog programa u lipnju prošle godine. Şimşek je primijenio niz mjera, uključujući povećanje poreza na benzin.

Nove mjere pomogle su privući međunarodne ulagače koji su posljednjih godina pobjegli s turskog tržišta, a zemlja je prošlog tjedna uspješno prodala najveće dolarsko obvezničko izdanje u povijesti.

85

posto iznosila je godišnja inflacija 2022. godine

Cijena pad popularnosti
Povećanje realnih stopa ključno je postignuće za Şimşekov program. Ekonomisti se klade da će pozitivne realne kamatne stope pomoći u ublažavanju dijela gospodarskih neravnoteža povećanjem privlačnosti držanja sredstava na štednim računima umjesto korištenja robe i stranih valuta kao pohrane vrijednosti.

Unatoč napretku, ulagači i analitičari kažu da kreatore politike čeka dug put prije nego što se gospodarstvo vrati na zdrave temelje. Zabrinuti su i koliko će se dugo Erdoğan pridržavati novog programa koji je umanjio njegovu popularnost jer mnogi Turci još uvijek ne osjećaju dobrobiti ublažavanja inflacije.

Erdoğanova politička stranka doživjela je najveći poraz na lokalnim izborima u ožujku ove godine, a gospodarstvo je na njima igralo ključnu ulogu. Analitičari kažu da Ankara računa da će sporiji rast cijena ublažiti pritisak na vladu, a idući krug općih izbora zakazan je za 2028. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close