Oryx ukida jednu svoju uslugu: ‘Radi se o poslovnoj odluci’

Autor: Ana Roksandić , 04. listopad 2024. u 06:47
Radi se o odluci temeljenoj na analizi poslovanja s naglaskom na zadnjih pet godina te projekciji narednih pet, kaže Ivan Zubak/Sandra Šimunović/PIXSELL

Oryx Rent-a-car dio je Zubak grupacije, a detalje o ovoj poslovnoj promjeni ispričao nam je predsjednik Uprave Zubak Grupe Ivan Zubak.

Oryx Rent-a-car od studenog više neće nuditi kratkoročni najam automobila kao dio svoje usluge. Hrvatska kompanija koja se bavi iznajmljivanjem automobila zadržat će samo dugoročne najmove.

Kratkoročni najam je bilo koji na manje od mjesec dana, a dugoročni svaki dulji od tog perioda. Oryx Rent-a-car dio je Zubak grupacije, a detalje o ovoj poslovnoj promjeni ispričao nam je predsjednik Uprave Zubak Grupe Ivan Zubak.

Nije tvrtka nego brend
“Radi se o poslovnoj odluci temeljenoj na analizi dosadašnjeg poslovanja s naglaskom na zadnjih pet godina te projekciji narednih pet godina. Kratkoročni najam vozila kao samostalna djelatnost pokazao se kao neisplativ, a jedino postaje isplativ kada se rezultatima pridoda prihod, odnosno zarada od prodaje vozila na kraju godine.

Rast troškova ‘tuče’ rast prihoda

U prvih devet mjeseci 2024. ostvaren je rast prihoda najma vozila od 4%, dok je rast troškova iznosio 8%.

Budući da Zubak Grupa kroz svoj brend AutoZubak ima već uhodan posao prodaje rabljenih vozila i izvore nabave rabljenih vozila, nama nije potreban rent-a-car biznis da bi nam služio kao izvor rabljenih vozila. U takvoj logici kratkoročni najam predstavlja samo dodatni rizik, a nema nikakvu dodanu vrijednost ostalim djelatnostima”, kazao je Zubak.

Ni predviđanja trendova nisu išla u korist kratkoročnom najmu, već su samo govorila u prilog daljnjem rastu troškova, ponajprije flote vozila, plaća ljudi i zakupa poslovnih troškova kao tri najveća pojedinačna troška. Zubak negativan trend pojašavanja direktnim primjerom poslovanja.Upitan što ova odluka znači za budućnost poslovanja Oryx Rent-a-cara, Zubak je rekao:

“Oryx Rent-a-car nije zasebna tvrtka već samo jedan od brendova unutar portfelja brendova Zubak Grupe, a kao brend nastavit će egzistirati i dalje, no bavit će sa samo dugoročnim najmovima. Time se otvara prostor za veći fokus na preostale djelatnosti Zubak Grupe koji imaju značajan potencijal daljnjeg rasta i razvoja poput AutoZubaka, Oryx Asistencije i ostalih”.

Zbog ove odluke dolazi i do otpuštanja unutar Oryx Rent-a-cara, ponajprije zato što više nisu potrebne poslovnice niti djelatnici koji su radili na usluzi kratkoročnog najma.

“Sukladno zakonu izrađen je program zbrinjavanja viška radnika te je dostavljen Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Jedan dio djelatnika uspjeli smo rasporediti na druga radna mjesta unutar ostalih djelatnosti Zubak Grupe, no nažalost na onim lokacijama gdje Zubak Grupa nije obavljala niti jednu drugu djelatnost osim kratkoročnog najma vozila, poput Dubrovnika, Karlovca, Rijeke i Splita, morali smo im se zahvaliti na suradnji”, kaže Zubak.

Sinergija s Movens
Odluka da se zadrži dugoročni najam, pojašnjava Zubak, temelji se na tome što taj dio ima puno manje operativne troškove.

“Budući da je više od 90 posto dosadašnjih najmova te vrste bilo u Zagrebu, možemo tu uslugu obavljati s postojećih lokacija AutoZubaka i nisu nam potrebne zasebne poslovnice. Uz to, postoji velika sinergija s drugim uslugama poput AutoZubak Movens (upravljanje voznim parkom) što je također velika prednost”, zaključuje Zubak.

Komentirajte prvi

New Report

Close