Štern pohvalio filipinske radnike u Hrvatskoj: ‘Vrlo dobro su prihvaćeni i jako cijenjeni’

Autor: Ana Roksandić , 03. listopad 2024. u 15:44

Trenutno u Hrvatskoj radi nešto manje od deset tisuća radnika i radnica iz Filipina.

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca održan je summit na temu zapošljavanja filipinskih drẓ̌avljana u Hrvatskoj. Povod summita bio je posjet predstavnika Republike Filipini u svrhu potpisivanja Memoranduma o suradnji u području tržišta rada između ministarstava nadležnih za rad u Republici Filipini i Republici Hrvatskoj. Cilj Memoranduma je unaprijediti suradnju između dviju zemalja u vezi sa zapošljavanjem filipinskih radnika u Hrvatskoj, kroz uspostavljanje zajedničkog protokola za regrutiranje radnika, razmjenu relevantnih informacija i dobrih praksi te razvoj programa za osposobljavanje i integraciju radnika.

Na summitu je sudjelovao Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Njezina Ekselencija Evangelina Lourdes A. Bernas veleposlanica Republike Filipini sa središtem u Beču, kao i ostali bitni predstavnici ovih zemalja. 

 “Filipinci su vrlo dobro prihvaćeni i jako cijenjeni. Prvenstveno rade u sektoru turizma i ugostiteljstva u kojem su se pokazali kao jako dobri”, kazao je počasni konzul Republike Filipini Davor Štern. 

Štern je kazao kako smo u početku bili većinski tranzitna zemlja za filipinske radnike, ali kako vrijeme sve viṣ̌e prolazi to viṣ̌e njih shvaća kako Filipini i Hrvatska imaju sličan mentalitet.

“Oni su ovdje dobro prihvaćeni. Poslodavci i suradnici ih jako cijene i dobro s njima komuniciraju. Tako da uopće nema problema s tisućama Filipinaca koji rade u Hrvatskoj”, naglaṣ̌ava Ṣ̌tern. 

Trenutno u Hrvatskoj radi nešto manje od deset tisuća radnika i radnica iz Filipina. Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber rekla je kako se komuniciralo kako bi se ubrzo proces izdavanja dozvola za Filipince. 

“S obzirom da naše gospodarstvo raste snažnim stopama i imamo najveći broj zaposlenih u povijesti, potrebe za radnom snagom su ogromne. Jedni od najbrojnijih su radnici s Filipina koju su se pokazali kao iznimno dobri”, rekla je Weber. 

Državni tajnik Ivan Vidiṣ̌ spomenuo je i promjene u Zakonu o strancima i produljenje radne dozvole na tri godine. Naglaṣ̌ava državne napore da trẓ̌iste rada bude ṣ̌to uređenije i kvalitetnije, a sustav uvoza radnika što sigurniji.

“Te da napravimo administrativno rasterećenje ponajprije kroz trajanje radne dozvole. Godinu dana se radilo na Memorandu koji će biti potpisan u petak i koji će dovesti do toga da naṣ̌i poslodavci međusobno mogu dovoditi njihove radnike, ali da postoji i kanal među drẓ̌avama gdje će se preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dogoditi jedan transfer radne snage”, rekao je Vidiṣ̌. 

Vidiṣ̌ je komentirao kako se za njihove prilike hrvatske plaće doimaju kao kvalitetne.

“Zainteresirani su za ostanak u RH i kad se proširi razdoblje radne dozvole, vjerujem da će i za njih to biti vrijeme u kojem se mogu bolje integrirati, a nama razdoblje u kojem na njih možemo računati. Uz to bitno nam je da su prije dolaska informirani o svim svojim pravima i obavezama i da zaṣ̌titimo njihove radnike od male količine poslodavaca koji iskoriṣ̌tavaju”, rekao je Vidiṣ̌. 

Na summitu nazočio je i filipinski ministar radnika migranata Hans Leo Cacdac koji smatra da je hrvatsko tržište privlačno za filipinske radnike zbog visine plaće, ali i same kohabitacije radnika i stanovništva.

“Želimo učiniti rad našim radnicima sigurnim i osigurati da ne dođe do ilegalnih radnji poput naplaćivanja troškova radnicima koje bi poslodavac trebao plaćati i ilegalnog dolaska odnosno dovođenja naših radnika”, poručio je Cacdac.

Komentirajte prvi

New Report

Close